Netflix: «Mord blant mormonerne» – religion, drap og mystiske dokumenter

4

Religion, drap, bedrag og avslørende dokumenter som kan snu opp ned på en verdensomspennende kirke.

Hollywood har forsøkt å fortelle historien i nærmere 40 år og nå kommer endelig historien. Nok en gang presenterer Netflix en true crime dokumentarserie om en utrolig kriminalhistorie med overraskende utvikling. Denne gangen skal vi til Salt Lake City i Utah på 1980-tallet. Hva om Mormonerkirkens tro på Joseph Smiths besøk av en budbringer og funn av graverte gullplater ikke stemte? På 1980-tallet var det et voksende marked for artefakter og jakten på skatter og samleobjekter økte. En av de som var på skattejakt var Mark Hofmann som stadig får tak i bøker, dokumenter og andre Mormoner-relaterte artefakter som folk velvillig betalte høye summer for.

På midten av 1980-tallet kommer han over en side av Salamanderbrevet som kan gi en annen formening om Smiths oppdagelse av gullplatene og dette er et slag i ansiktet på kirkens tro. Dette er svært kontroversielt for det konservative, verdensomspennende trossamfunnet. Så dukker enda et dokument opp som kan føre til ytterligere skade for kirken. Så skjer det tragiske, to bomber går av.

Bombedrap

Først går en bombe av som tar livet av Steve Christensen som var samleren av dokumenter og bøker. En time senere dreper en annen bombe kona til Gary Sheets, den tidligere sjefen til Christensen. En større konspirasjon utbroderes og det nøstes i hva som var årsaken til bombene og hvordan kirken kunne være involvert i disse mystiske dokumentene. Så skjer nok et bombeangrep hvor målet er Mark Hofmann.

På sedvanlig Netflix-vis kommer en true crime dokumentarserie hvor handlingen utvikler seg med overraskende vendinger. Regissøren bak har på den ene siden solid dokumentarbakgrunn, og på den andre laget klassikeren Napoleon Dynamite (2004) samt Nacho Libre (2006) og Masterminds (2016) så alt presenteres på ypperlig visuelt vis. De har dessuten bakgrunn i mormonerkirken og har derfor adgang til og kunnskapen bak til at det hele blir godt framstilt. De har i tillegg brukt fire år på grundig forarbeid, noe som gjenspeiles i materialet til Mord blant mormonerne.

Spenning til siste slutt

Mord blant mormonerne består av intervjuer, arkivopptak og rekonstruksjoner. Rekonstruksjonene er verken dominerende eller plagsomt og fungerer derfor godt. Strukturen og spenningsoppbyggingen er også godt laget og du får trang til å se neste episode. Med regissørenes solide fortellerbakgrunn kommer avsløringene så sent som mulig. Det er dessuten en historieleksjon om mormonerkirken med dens tradisjoner og hemmeligheter. Serien følger på en måte etterforskningen som prøver å finne motiv og årsak bak drapene samt finne en gjerningsmann. Det er spennende utvikling hvor løsning på sakens hvem, hvorfor og hvordan gradvis avdekkes dess nærmere vi kommer slutten.

Mord blant mormonerne består av tre episoder på totalt nærmere tre timer og kan sees på Netflix nå.