Zombier i Prosjekt Z

«Prosjekt Z» – Herlig zombiefilm

5

Norges mest produktive filmskaper er tilbake igjen. Denne gangen gir Henrik Martin Dahlsbakken oss en metafilm hvor han mikser grøss, komedie, zombier og aliens. Resultatet er en herlig zombiesatire.

Prosjekt Z er en film hvor han leker både med med sjangeren, hommage til klassikere og ikke minst skuespillernes egne ego. Resultatet er stor underholdning hvor Dahlsbakken gir den B-film-sjangeren et velfortjent løft.

I god norsk tradisjon tar Dahlsbakken oss med ut i villmarken når han skal lage en film med skrek og gru. Det regntunge Vestlandet er en fantastisk kulisse som gir det hele en ekstra creepy følelse.

Vi møter en gruppe filmstudenter som reiser opp til et nedlagt motell på Vestlandet for å lage en zombiefilm. I hovedrollene har studentene fått tre arbeidsledige skuespillere. Det går selvsagt ikke helt som planlagt; ikke bare må de unge filmskaperne slite med store egoer, men også en ukjent skapning som griper inn i innspillingen og begynner å terrorisere dem.

Herlige skuespillere

Eili Harboe har rollen som den unge regissøren som sliter med interne intriger som kompliserer det hele. Kameramannen (Vebjørn Enger) har sin egne ambisjoner både  når det gjelder filmen of å privaten. Filmens hovedrolleinnehaver Iben Akerlie er bare middels interessert i denne studentfilmen, mens Arthur Berning er eller mindre ute av kontroll når regissøren prøver å få ham inn i rollen.

Vi møter en Dennis Storhøi full av selvironi i denne metafilmen som som også gir et par spark til hans egen filmkarriere.

Filmstudentene har gledet seg over at Dennis Storhøi har sagt seg villig til en rolle i filmen, men han viser seg å være mest interessert i sitt eget ego. Som om disse problemene ikke er nok, går alt fra vondt til verre når det dukker opp virkelige monstre på settet.

Prosjekt Z oser av spilleglede. Det er en fryd å oppleve det surmulende Iben Akerlie og den småaggressive Arthur Berning, men det Dennis Storhøi som gir det hele et ekstra løft bare med sitt nærvær og sin metarolle.

Behersker sjangeren

Dahlsbakken viser at han behersker også denne sjangeren. Til tross for sin unge alder har han snart vært innom alle filmsjangre – og takler dem alle. Som filmskaper kommer han til sitt rett best i lavbudsjettfilmer som denne filmer hvor han har full kontroll fra manusstadiet til den ferdige filmen.

Henrik Martin Dahlsbakken sparer ikke på effektene.

Prosjekt Z er utelukkende skutt gjennom opptaksmedium som finnes naturlig i filmens univers; som 35mm kamera (til zombiefilmen) til bakomfilm (found footage) er laget med fomlende mobilopptak. Filmskaperen binder de forskjellige filmutrykkene effektivt sammen. Dette er en helstøpt zombiekomedie. Dahlsbakken er en filmskaper som tiltrekker seg flinke folk som her har skapt skikkelige flotte effekter. Sammen med dyktige sminkører gjør de det hele til visuell opplevelse.

Prosjekt Z er en forfriskende film full av  humor – nettopp den vaksinen vi trenger etter et år med COVID-19.

P