«1919 High Ground» – vakker og brutal outback-western

6

High Ground er både vakker og brutal film. Den naturlige skjønnheten til Australias landskap står i kontrast til den grusomme behandlingen av aboriginene i dette historiske dramaet.

Etter å ha vært 20 år i produksjon kommer filmen som tar for seg Australias blodige historie om en massakre i 1919 av Yolngu-stammen til kinolerret.

I 1919 hadde mange australiere kommet tilbake fra første verdenskrig. De satte kursen nordover for å skape seg en fremtid i de nordlige territoriene. High Ground forteller historien om den tidligere skarpkytteren Travis (Simon Baker), som kommer tilbake fra første verdenskrig for å bli en motvillig patruljeoffiser i fjerntliggende Arnhem Land.

High Ground (2020) 104min | Action, Adventure, Drama | 19 March 2021 (Norway) Summary: In a bid to save the last of his family, Gutjuk, a young Aboriginal man, teams up with ex-soldier Travis to track down Baywara, the most dangerous warrior in the Territory, his uncle.
Countries: AustraliaLanguages: English, Aboriginal

Alt går galt

Travis og hans menn skal utføre en fredelig operasjon for å fange banditter. I motsetning til de fleste av hans kolleger, har Travis respekt for landets innfødte innbyggere og det faktum at hans menn er på deres territorium. Men på grunn av politimann Eddy (Callan Mulvey) og hans kløende utløserfinger, blir en vakker lagune snart åstedet for en nådeløs og blodig massakre. I kjølvannet redder Travis en nylig foreldreløs gutt, Gutjuk (Guruwuk Mununggurr), og avslutter deretter jobben sin i protest.

Tolv år senere er Gutjuk er nå en ung mann. Travis jobber som en dusørjeger. Nok en gang godtar Travis å lede et fredsoppdrag. Hans tidligere sjef, Moran (Jack Thompson), hyrer ham til å spore Baywara, en aboriginer som leder en gruppe aboriginer som angriper nye bosettere i regionen. Travis verver en ung aboriginer, som har vokst opp på misjonsstasjonen, som sin sporfinner. Raskt blir han klar over at han er Gutjuk, den gutten som var eneste overlevende etter den tidligere massakren.  Det viser seg at mannen de jakter Gutjuks onkel – og snart blir det jegeren som blir jaktet.

Brutalt og hjerteskjærende

Stephen Maxwell Johnson kombiner det vakre landskapet med hjerteskjærende handlinger av brutalitet. Det er en tematikk som er blitt tatt opp i flere australske filmer det siste tiåret. Maxwell Johnson, hvis foreldre var lærere ved urfolkskoler i Northern Territory har jobbet i tjue år med dene historien. Han har tilbrakt mesteparten av livet som dokumentarfilmskaper, musikkvideoer og reklame. Hans eneste drama fra før er Yolngu Boy (2001).

Simon Baker, Jack Thompson og Jacob Junior Nayinggul er lysende i denne outback westernfilmen som bygger på sanne hendelser og skildrer volden som følger den koloniale bosetningen – og setter et uutslettelig preg på tilskueren.

Filmen trekker på sjangerkonvensjoner, men er så mye mer enn en sjangerfilm – ikke minst dens omhyggelige og respektfulle skildring av aboriginsk kultur.

Det er en både opprørende og vakker film samtidig hvor filmskaperen effektiv bruker den vakre naturen som kontrast til menneskelige handlinger. Regissør Maxwell Johnson får ekstremt god hjelp av filmfotograf Andrew Commis (Babyteeth, Angel of Mine) i en film som du ikke forlater urørt.

Dette er garantert en av årets beste filmer på kino!