Paramount+: «Two Weeks to Live» – Fornøyelig, men uforløst rumpesparking fra Maisie Williams

3

Det er mye å like i Two Weeks to Live, deriblant en rumpesparkende Maisie Williams med åpenbare ekko av Arya Stark. Men serien evner ikke å leve opp til sitt forfriskende skrudde premiss.

I sin nye serie spiller Maisie Williams en svært slagkraftig og kampdyktig ung kvinne som begir seg ut i verden med en liste over ting hun ønsker å utføre og et altoverskyggende mål om hevn. Med andre ord en rollefigur som har mye til felles med Arya Stark fra Game of Thrones, som gjorde Williams kjent over det meste av kloden.

Men der stopper i grunn likhetene mellom Two Weeks to Live og nevnte fantasy-serie. Den Paramount+-aktuelle, nye serien skapt av Gaby Hull er nemlig en komedie, om enn med masser av action, som utspiller seg i vår tids Storbritannia. På flere måter er serien hva man gjerne kaller erkebritisk, selv om den ikke kan måle seg med det beste av humor fra disse øyene.

Ute i verden for første gang

Two Weeks to Live  | TV Series (2020– ) 1440min | Adventure, Comedy, Crime | TV Series (2020– ) Summary: A woman sets out on a secret mission to honour her father, who died under mysterious circumstances when she was a young girl.
Countries: UKLanguages: English

Plottet er egentlig enkelt, men tar nok vendinger og krumspring til at det kan virke mer komplisert enn det er – kanskje særlig når det skal gjengis i en serieanmeldelse. Williams spiller Kim, som har vokst opp i isolasjon på en hytte med sin mor – som er en slags «survivalist» eller «dommedags-prepper». Hun har foret datteren med ymse løgner om den farlige verdenen der ute, samtidig som hun har topptrent henne i nærkamp så vel som våpenbruk.

Ved seriens start har Kim like fullt bestemt seg for å ta sine første skritt ut i den virkelige verden, og når hun gjennomfører ett av punktene på lista over ting hun ønsker å oppleve – å gå på bar – introduseres hun for den keitete og nylig dumpede Nicky (Mawaan Rizwan) og hans bror Jay (Taheen Modak). Kort tid senere lurer de henne til å tro at verden faktisk kommer til å gå under om to uker, og dermed setter hun av sted for å få gjort unna det aller viktigste på samme liste: Å hevne drapet på sin far. Mens moren følger hakk i hæl, og er naturligvis også utstyrt med en mengde skills på kamp- og overlevelsesfronten.

Uforløst potensial

Det er en god del å like ved denne serien, deriblant en forfriskende skrudd grunnidé og en rekke dyktige skuespillere. Gitt likhetene med Arya Stark, er det ingen overraskelse at Williams passer ypperlig i rollen som Kim, og Sian Clifford – blant annet kjent fra vidunderlige Fleabag – er strålende som den mildt sagt ukonvensjonelle moren.

Ikke desto mindre oppleves Two Weeks to Live som en serie med mye uforløst potensial. Det tar ikke lang tid før den glir inn i et velkjent britisk gangsterkomedie-landskap, og selv om dette utføres med stram og solid regi (av Al Campbell), er det synd at handlingen ikke gjør mer ut av at Kim har levd fullstendig adskilt fra verden, med alle konsekvensene det burde medføre – utover at hun altså er en rakker til å sparke rumpe.

Dette er en serie med masse som skjer hele tiden, men både de sentrale handlingslinjene og de klisjépregede subplottene framstår likevel som underutviklede. Og når humoren gjennomgående føles for plump (riktignok med noen hederlige unntak), resulterer det i en gangsterkomedie som i stor grad mislykkes med sjangerens andre, men ikke mindre viktige komponent.

En slags anbefaling

Muligens er jeg i overkant streng når jeg har landet på en treer. Two Weeks to Live er en nokså sjarmerende serie, og det er såpass underholdende å se de seks korte episodene at jeg for så vidt anbefaler det. Men jeg hadde heller ikke gjort anmelderjobben min skikkelig om ikke karaktervurderingen reflekterte skuffelsen over at premisset lover langt mer enn serien evner å innfri.

Uten at jeg skal røpe slutten, er det ikke utenkelig at det vil komme en fortsettelse. Og selv ser jeg gjerne at Kim, med all sin forskrudde virkelighetsforståelse, virkelig kan få utfolde seg i en ny sesong av denne serien.

Two Weeks to Live er tilgjengelig på den ferske strømmetjenesten Paramount+ fra 25. mars.