«The Dissident» – når en stat går over lik

6

Den 2. oktober 2018 gikk den frittalende saudiarabiske The Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi inn i Istanbul-konsulatet for å samle dokumenter som er nødvendige for hans kommende ekteskap. Han kom aldri ut.

Siden har det blitt påstått at den anerkjente kritikeren av den saudiske staten og dens kronprins, Mohammed Bin Salman,  ble myrdet rett etter sin ankomst og kroppen hans ble partert og brent i en tandoori-ovn i bakgården, mens hans tyrkiske forlovede Hatice Cengiz ventet på ham utenfor bygningen.

Frykt

Det er mange som er redde for Saudi Arabia det leder MBS – det gjelder ikke bare landets innbyggere, men også de som skal forsvare pressefriheten i Vesten. De fikk kalde føtter da den Oscar-vinnende filmskaperen Bryan Fogel (Han lagde dokumentaren Icarus om den russiske dopingskandelen som vant Oscar i 2017) kom til dem.

The Dissident (2020) 119min | Documentary, Crime, Thriller | 8 January 2021 (USA) Summary: When Washington Post journalist Jamal Khashoggi disappears in Istanbul, his fiancée and dissidents around the world piece together the clues to a murder and expose a global cover up.
Countries: USALanguages: Arabic, Turkish, English

The New York Times skriver at The Dissident hadde store problemer med å få en distribusjonsavtale. De store strømmetjenestene (Netflix, Amazon) holdt seg borte, selv om Fogels Oscar-vinnende forrige film ble distribuert av Netflix.  I følge NY Times  unngikk de filmen på grunn av frykt for  den saudiske kongefamilien. Filmen endte opp med å distribueres gjennom en kino/ VOD-hybrid og takket distributøren Another World Entertainment kommer det også på norske kinoer.

The Dissident forteller ikke noe nytt om det som skjedde, men filmskaperen gir oss en helhetlig fortelling og løfter tragedien opp på et menneskelig plan. Vi følger Khashoggis historie, fra hans arbeid som journalist til hans sammenstøt med det saudiske regimet – og til det helt spesielle ved drapet av ham på Saudi Arabias konsulat i Istanbul.

Jamal Khashoggi ble partert, mens hans tyrkiske forlovede Hatice Cengiz ventet på ham utenfor bygningen.

Tyranni

Det er et imponerende stykke arbeid som er gjort av Fogell. Gjennom intervjuer med statsministre, politikere og etterforskere gir han oss et bilde av en stat som er mer enn villig til å gå over lik for å stoppe landets disidenter. Det er også mye materiale om fremveksten av MBS, hans kampanje for å forføre den politiske og næringslivseliten i USA, og hvordan han foretok en massiv utrensking av sine rivaler i tillegg til drapet på Khashoggi og forfølgelse av landet dissidenter i inn- og utland.

Gjennom mange intervjuer, inkludert FN-tjenestemenn, tyrkiske myndigheter og Khashoggis venner, tegner Fogel et dystert bilde av hvordan han som en gang jobbet for Saudi-regjeringen, ble en av dets største motstandere. Vi dras inn i en verden av spionasje, netthacking og kamp via sosiale medier – Khashoggi og andre dissidenter var spesielt høylytte på Twitter.

Fogel gir oss en overbevisende og sterk film. The Dissident blir stående som  Khashoggis teastamente. Det vitner om tapperhet og anstendighet i en verden der det å fortelle sannheten har en pris. Det er fortellingen om en intellektuell som ble et symbol på journalistisk integritet – og betalte med livet for det.

Dette er en av de beste dokumentarene jeg har sett på lenge!