De 7 beste fotballfilmene

Eric Cantona i sosialt realistisk drama og Pelé på fotballbanen med Sylvester Stallone. Det finnes mange magiske filmøyeblikk med fotballen som omdreiningspunkt. Og her presenterer vi de beste fotballfilmene fra filmens verden.

Den oppmerksomme leseren vil nok legge merket til at bortsett fra John Houstons Escape to Victory, så er det ingen amerikanske filmer på listen. Det er en enkel forklaring på det. Fotball har alltid stått i skyggen av amerikansk fotball, basketball og baseball blant det amerikanske folket, og derfor har Hollywood en slags berøringsangst når det kommer til denne sporten.

Fotball er noe som opptar utrolig mange mennesker over hele verden, og i dag kan se fotball døgnet rundt, om man ønsker det. Fotballinteressen kan også tydelig ses på alle de fotballrelaterte sidene som finnes på nettet, hvor man kan lese de seneste nyhetene om favorittspillerne og klubbene, og ikke minst spille på fotballkamper fra hele verden. Mange sider (som fotballkanalen.com) kombinerer all denne informasjonen, og du kan derfor få samlet fotballnyheter og odds på samme side. 

Fotball er en uuttømmelig kilde til glede, sorg, underholdning og spenning, og det er derfor ikke så merkelig at sporten fungerer så godt som omdreiningspunkt i filmer. Her på siden presenterer vi 7 av de aller beste. God fornøyelse!

Looking for Eric

Ken Loachs hjertevarmende historie om postbudet Eric Bishop som får hjelp av sitt store idol Eric Cantona til å våge å møte kjærligheten og si nei til byens kjeltringer. «Jeg er ikke et menneske. Jeg er Cantona, ”sier den legendariske fotballspilleren på et tidspunkt i filmen, og etter å ha blitt minnet om de mange magiske øyeblikkene hans på banen, er det vanskelig å være uenig.

Bend it like Beckham

Football blir ofte fremhevet som en utpreget mannlig sport, men filmen som bidro til å gjøre Kiera Knightly til en stjerne viste at det også er plass til jentene på banen. Filmen har fotball som fokuspunkt, men handler like mye om de sosiale og kulturelle forskjellene som eksisterer når man lever som utlending i et annet land.

Filmen fikk suksess på flere overraskende fronter, og i 2010 kunne VG melde at filmen var den første vestlige filmen som noensinne ble vist på Nordkoreansk TV. 

Fever Pitch

Med over en million solgte eksemplarer av den selvbiografiske boken Fever Pitch, var alt lagt til rette for at forfatteren Nick Hornbys historie om kjærlighet til den engelske klubben Arsenal skulle overføres til film. Colin Firth spiller hovedrollen som lærer, hvis kjærlighetsliv utvikler seg parallelt med oppturer og nedturer som favorittklubben Arsenal opplever denne sesongen.

Escape to Victory

Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow og fotball-legender som Pelé, Osvaldo Ardiles, Bobby Moore, John Wark og vår egen Halvard Thoresen. John Huston hadde satt sammen et sterkt lag til denne åttitallsklassikeren, som handler om den skjebnesvangre fotballkampen mellom en gruppe engelske krigsfanger og en gjeng onde nazister. Skuespillerinnsatsen fra Pelé er kanskje ikke Oscar-materiale, men underholdningsverdien er helt topp.

Zidane: A 21. Century Portrait

Året var 2005 og Real Madrid spilte mot Villareal i den spanske ligaen. Real Madrids ubestridte største stjerne var Zinedine Zidane, og under kampen var det 17 kamera rettet mot den franske midtbanegeneralen. Hans magi på banen under denne kampen danner rammen om dokumentaren Zidane: A 21st Century Portrait. 90 minutter, en mann, en ball. Fascinerende.

Diego Maradona

Dokumentaren ‘Diego Maradona’ handler om den legendariske fotballspilleren Diego Armando Maradona og er blant annet et resultat av over 500 timer med til nå usette opptak. Filmen fokuserer på tiden hos den italienske klubben SSC Napoli, fra 1984 til 1991 som inkluderte seks sesonger, to verdensmesterskap, en kjærlighetsskandale, et barn, kokainavhengighet og mafiainvolvering.

The Damned United

Filmen skildrer trener Brian Cloughs 44 dramatiske dager med den engelske storklubben Leeds i 1974, som han overtok etter den meget populære Don Revie. Clough har et horn i siden til den gamle treneren og vil gjøre ting helt annerledes, men spillerne og ledelsen er ikke helt med på de nye metodene. Filmen er skrevet av Peter Morgan, som også sto bak The Queen and Frost / Nixon, og er en utmerket skildring av engelsk fotballkultur på 70-tallet.