Ny kinesisk musikal forskjønner Xinjiang-provinsen

Den nye musikalen The Wings of Songs, produsert av den kinesiske staten, viser idylliske miljøer og broderskap mellom forskjellige etniske grupper i Xinjiang-provinsen – området som har blitt beryktet for interneringsleirer og undertrykkelse av den muslimske minoritetsgruppen uigurene.

Inspirert av Hollywood-musikaler som La La Land, har den kinesiske filmen The Wings of Songs nylig kinopremiere i Kina. Den er fullpakket med sang, dans og idylliske omgivelser og finner sted i Xinjiang-provinsen nord i Kina.

Handlingen følger tre menn fra forskjellige etniske grupper, som er inspirert av hverandres kulturer mens de synger og danser blant områdets snødekte fjelltopper og store ørkener. Men bare en viss del av kulturen i Xinjiang blir fremhevet. Den nye musikalen inneholder ikke muslimer, moskeer eller muslimske klær, til tross for at mer enn halvparten av innbyggerne i Xinjiang bekjenner seg til islam.

Potemkin-kulisser

Det som ikke sees i filmen er undertrykkelsen av den hovedsakelig muslimske minoritetsgruppen uigurene som den kinesiske staten engasjerer seg i provinsen.

Mer enn en million uigurer og medlemmer av andre muslimske minoritetsgrupper er blitt plassert i omskoleringsleirer, ifølge menneskerettighetsforkjempere. Tidligere fanger har vitnet om politisk indoktrinering, seksuelle overgrep og tvungen sterilisering. En rapport fra en amerikansk tenketank kalte nylig behandlingen for et pågående folkemord.

Arbeidsforholdene for industriarbeidere i Xinjiang har også blitt kritisert, noe som førte til at Kina boikottet kleskjeden H&M etter at selskapet kunngjorde at de ikke ville kjøpe bomull fra området grunnet tvangsarbeid.

Den kinesiske staten benekter alle påstander om undertrykkelse og investerer i stedet i å vise området som et sted for sosial samhørighet og økonomisk gjenoppretting gjennom rap-sanger, fotoutstillinger, film og andre typer kultur, skriver AFP.