Kevin Bacon as Jackie Rohr in CITY ON A HILL, "From Injustice Came the Way to Describe Justice". Photo Credit: Francisco Roman/SHOWTIME.

Kevin Bacon: – Jeg elsker å spille etterforsker

Vi har tatt en prat med åttitalls-ikonet og den kjente karakterskuespilleren Kevin Bacon (62) – nå aktuell i serien City on a Hill.

Den amerikanske skuespilleren, som fikk sitt store gjennombrudd i klassikeren Footloose (1984), har merkelig nok aldri mottatt en Oscar-nominasjon. Bacon klager likevel ikke og han er i godt lynne da vi snakker med ham over Zoom.

– Jeg har i løpet av karrieren min spilt mange etterforskere. Hvorfor det har blitt sånn, er jeg litt usikker på. Men jeg må innrømme at jeg trives godt med å spille etterforskere. Det er en type rolle jeg føler meg «hjemme» i, smiler han.

I City on a Hill, som nå er tilgjengelig på strømmetjenesten Paramount+ og HBO Nordic, bekler han rollen som FBI-etterforskeren Jackie Rohr, som forsøker å redde karrieren i Boston – samtidig som kriminalitet skyter i været.

Har kjent på frykten

-Mange kjenner deg fra Footloose som gjorde deg verdensberømt nærmest over natten. Du har også gjort kjente roller i klassikere som JFK, Apollo 13, A Few Good Men, Mystic River og til og med den originale Fredag den 13. Når du ser tilbake på karrieren din, hva tenker du om den store suksessen til Footloose?

–Jeg har vært lenge med i «gamet», og jeg kan tidvis kjenne på en gnagende frykt at jeg ikke vil bli tilbudt like gode roller fremover eller at rollene jeg spiller ikke blir gode nok. Det er derfor jeg ble veldig glad da jeg ble tilbudt City on a Hill. Dette var en rolle jeg bare måtte takke ja til. Det var en flott mulighet. Selv om jeg har spilt mange etterforskere, så skilte Jackie seg ut. Jeg er evig takknemlig for at jeg ble tilbidt denne rollen, sier han og fortsetter:

–Jeg tar aldri noe for gitt og er veldig ydmyk for at jeg fortsatt kan tjene til livets opp som skuespiller. Man vet aldri hva som skje i denne bransjen. Det er bransje med mange opp- og nedturer, og med mye konkurranse. Jeg ser tilbake på Footlose som en fantastisk periode av livet. Men jeg er også veldig glad der jeg er i dag, smiler han.

Kevin Bacon som Jackie Rohr og Aldis Hodge as Decourcy Ward i City on a Hill. (Foto: Francisco Roman/SHOWTIME)

Mørkt og tøft

Han beskriver rollefiguren sin i City on a Hill som kompleks.

– Universet og denne verdenen vi blir presentert for i serien er mørkt og Jackie går gjennom noen veldig tøffe ting. Han sliter med indre demoner. I de første episodene tar Jackie både speed og kokain. Han er ikke i et stabilt forhold. Men derimot flyktige relasjoner. Seriøst, denne manen lever på kanten av livet.

Ifølge Bacon er det ikke bare bare å koble av etter at arbeidsdagen er over.

– Jeg forsøker virkelig å koble av og «skru av» når jeg kommer hjem etter at innspillingsdagen er over. Men med Jackie er det ikke lett. Han er bare en rollefigur, men rollen forlater meg ikke med det første. Jeg skal vedgå det en krevende rolle å spille. Men på samme tid er det utrolig kreativt stimulerende.

Levde som vagabonder

-Denne serien utspiller seg på 1990-tallet. Hvordan var livet ditt på denne tiden?

– Jeg har selv gode minner fra denne tiden. Særlig fordi barna mine vokste opp. Noe av det jeg husker best, er at vi ofte var på reisefot. Vi var mye på veien. Av en eller annen grunn var det ikke mye arbeid å få verken Los Angeles eller New York. Så vi reiste fra by til by. Vi levde som vagabonder. Som familie trives vi godt på hjemmebane, men det å være på veien og i bevegelse er en enorm frihetsfølelse. Noen ganger savner jeg denne tiden, må jeg vedgå.

-Du er en konge på sosiale medier. I mange av videoen får vi se deg spille gitar, noe du åpenbart er veldig god på. Har du noen gang drømt om å leve profesjonelt som artist?

– Vet du hva, jeg har faktisk hatt et band sammen med broren min i mange, mange år. Bandet heter Bacon Brothers. Jeg tror vi har spilt sammen og skrevet sanger i mer enn 30 år. Musikk er en stor del av livet mitt. Jeg har alltid elsket å synge og opptre, gjerne sammen med resten av familien min. Det er noe av det jeg synes er gøyest. Det eneste jeg ikke har gjort, er å kombinere min musikklidenskap og film.  Jeg ser ikke på Footloose som en musikal, fordi den bestod mest av dansing til popsanger. Drømmen er å gjøre en musikal. Det hadde vært utorlig gøy å få til det en dag. Vi får se hva det blir til.

Egenrådig

-Opp gjennom årene har du jobbet med noen av filmhistoriens største skuespillere. Har du plukket opp noen tips og råd fra noen av dem?

– Det er et godt spørsmål. Jeg vet ikke om jeg noen gang har fått en konkret råd fra andre skuespillere. Det er kanskje min egen feil. Som person var jeg i mine yngre dager en som ville klare meg på egen hånd og følte jeg ikke trengte råd verken fra mentorer, lærere eller andre skuespillere. Jeg ville være min egen herre. For å være ærlig var jeg det man vil kalle cocky. Men jeg har jo blitt eldre og jeg skjønner nå at det er mye jeg ikke kan. Jeg har blitt mye bedre på å spørre andre om råd og tips. Når jeg ser tilbake på karrieren min føler jeg meg veldig heldig. Det har vært veldig stort å få jobbe med Jack Nicholson, en av mine store helter. Jeg fulgte nøye med på hvordan Jack jobbet på settet til A Few Good Men. Og for ikke å glemme Meryl Streep. Det var stort å jobbe med henne. Hun er en av tidenes største skuespillere. Jeg satte også veldig stor pris på å jobbe med Clint Eastwood. Som regissør og medskuspiller var han helt topp. Han jobbet på en enkel, men genial måte. Jeg føler meg veldig priviligert som har fått lov til å jobbe med så mange dyktige skuespillere og regissører.

Sesong en av City on a Hill er ute på Paramount+, mens sesong to hadde nylig premiere på HBO Nordic.