BAFTA Film Awards 2021: «Nomadland» den store vinneren

Nomadland, et drama om en kvinne som bor i en varebil i det amerikanske vesten etter finanskrisen, stakk av med flest priser på  på BAFTA Film Awards søndag kveld i London.

Nomadland tok hjem fire priser, inkludert beste film, beste skuespillerinne for stjernen Frances McDormand og beste regissør. Det gjorde Chloe Zhao til den andre kvinnen som har blitt kåret til beste regissør i løpet av 53 år med Bafta-utdelinger.

Anthony Hopkins ble beste skuespiller for hovedrollen i The Father, 27 år etter hans forrige Bafta-pris.

Strømmet live

De fleste vinnere så pris utdelingen strømmet live. Ingen av de nominerte i Royal Albert Hall personlig. Zhao, som er født i Kina og er basert i USA, refererte til sin utdannelse i Storbritannia i soin takketale: «Jeg tror jeg nettopp gjorde læreren min ved Brighton College veldig stolt.» Hennes seier kommer 11 år etter at Kathryn Bigelow ble den første kvinnen som vant prisen for beste regissør for The Hurt Locker. 

Den britiske stjernen Daniel Kaluuyas fikk prisen for beste mannlige birolle for å spille Black Panther-leder Fred Hampton i Judas and the Black Messiah.

Beste kvinnelige birolle gikk til Sør-Koreas Yuh-Jung Youn for å spille en bestemor i det koreansk-amerikansk dramaet Minari. 73-åringen holdt talen på dårlig engelsk og sa at prisen betydde mye fordi briter var «snobbete» mennesker: «Hver pris er meningsfull, men denne er spesielt anerkjent av britiske folk, kjent som veldig snobbete mennesker, og de godkjente meg som en god skuespiller, så jeg er veldig, veldig privilegert,» sa hun.

Mange priser til hevnthriller

Promising Young Woman ble kåtet til beste brtiske film og stakk av med flere priser.

Prisen for beste britiske film gikk til Promising Young Woman, en hevnthriller om en kvinne, spilt av Carey Mulligan, som later som om hun er full når menn henter henne i barer og klubber. Filmens manusforfatter og regissør Emerald Fennell vant også prisen for beste originalmanus.  Fennell er ellers mest kjent  for å spille Camilla Parker-Bowles i Netflix’s The Crown.

Kommende stjerne

Andre Bafta-vinnere inkluderte Bukky Bakray. 18-åringen ble kåret til en «kommende stjerne» etter sin første skuespillerrolle i Rocks, der hun spilte en tenåringsjente som er forlatt av moren. Lavbudsjettfilmen, som er lagt til Øst-London, var den med flest nominasjoner sammen med Nomadland. De hadde syv nominasjoner hver. Rocks vant også castingprisen.

Lavbudsjettfilmen Rocks, som er lagt til Øst-London, var den med flest nominasjoner sammen med Nomadland.

Andre filmer som vant to priser inkluderte Disney / Pixars animerte hit Sjel, Ma Rainey’s Black Bottom og Sound of Metal.

Bafta-vinnere

  • Beste film – Nomadland
  • Beste britiske film – Promising Young Woman
  • Best skuespillerinne- Frances McDormand, Nomadland
  • Beste skuespiller – Anthony Hopkins, The Father
  • Beste kvinnelige birolle – Yuh-Jung Youn, Minari
  • Beste mannlige birolle – Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah
  • Beste regissør – Chloe Zhao, Nomadland