Will Smith flytter filminnspilling fra Georgia i protest mot valgloven

Filmen Emancipation med Will Smith i hovedrollen vil ikke lenger bli spilt i delstaten Georgia på grunn av nylig innførte valglover som menneskerettighetsaktivister har kalt undertrykkende og diskriminerende mot minoritetsgrupper.

Georgias regjerende republikanere gjorde nylig endringer i valgloven som førte til hard kritikk fra opposisjonen og menneskerettighetsgruppene. Til og med store selskaper som Coca-Cola, som har hovedkontor i staten, har kritisert loven, noe som igjen har ført til at en rekke republikanere forbyr drikken på deres politiske kontorer.

Nå kunngjør skuespiller Will Smith og regissør Antoine Fuquas at de ikke lenger skal filme slaverifilmen Emancipation i Georgia.

«Vi kan ikke med god samvittighet støtte økonomisk lovgivere som vedtar valglover som er utformet for å begrense muligheten til å stemme,» skriver deres respektive selskaper i en uttalelse.

Trer i kraft i juli

Kritikere sier at loven er utformet for å gjøre det vanskeligere for minoritetsgrupper, spesielt svarte velgere, å stemme. Blant annet er antallet valgurner sterkt redusert, forfriskninger og vann kan ikke distribueres av frivillige til de som står i kø for å avgi stemme, og ID-kravene for poststemmer skjerpes – ifølge lovgiverne for å unngå valgsvindel.

Lovforslaget kom fra republikanerne etter at Joe Biden vant over Donald Trump i staten med i underkant av 12 000 stemmer og to demokratiske senatorer vant i januar, noe som igjen førte til et demokratisk flertall i det amerikanske senatet. Loven ble vedtatt 31. mars og trer i kraft 1. juli.

Hollywood-protester

Dette er ikke første gang Hollywood truer staten Georgia med boikott på grunn av den førte politikken. I et par år nå har Georgia vært staten i USA som produserer flest filmer, hovedsakelig på grunn av de sjenerøse produksjonsstøtte og skatteletteelser som tilbys filminnspillinger.

Men statens konservative politikk stemmer ikke alltid overens med det Hollywood og progressive aktører vil signalisere. I mai 2019 truet filmgigantene Netflix og Disney med å trekke produksjoner fra Georgia på grunn av den såkalte hjerteslagsloven – en veldig restriktiv abortlov. En føderal dommer blokkerte denne loven sommeren 2020.