«Blackbird» – når døden blir virkelighet

5

Hvis Blackbird kan starte samtaler om assistert selvmord – eller får familier til å snakke om ubehagelige forhold, har filmen lykkes med langt mer enn å underholde.

Et sted ved den amerikanske østkysten står Paul (Sam Neill) og stirrer ettertenksomt på soloppgangen. Han er den tålmodige mannen til Lily (Susan Sarandon), en kvinne som er døende. Men før Paul filtrerer tankene sine gjennom morgendisen, tas vi inn det komplekse spørsmålet som så kveler politikere; Blackbird handler om legalisering av eller forbud mot dødshjelp, assistert selvmord – det å ikke forlenge de uendelige lidelsene til mennesker uten det minste håp om kur.

Roger Michells film er en nyinnspilling av Bille Augusts film Stille hjerte (2014) med Ghita Nørby i rollen som den døende matriarken.

Dødssyk

Blackbird (2019) 97min | Drama | 18 September 2020 (USA) Summary: A terminally ill mother arranges to bring her family together one last time before she dies. A remake of the 2014 Danish film 'Silent Heart'.
Countries: USA, UKLanguages: English

Vi møter den dødssyke Lily som samler familien sin for et siste besøk før hun dør. Årsaken er snart åpenbar – hun har ALS – og i et forsøk på å unngå å bukke under for sykdommen og falle ned i en vegetativ tilstand, har hun bestemt at helgen med familien vil være hennes siste. Lily har til hensikt å eie sin dødelighet i stedet for å smuldre bort i en kropp som svikter henne.

Ektemannen Paul (Sam Neill) støtter henne i avgjørelsen, det samme gjør barndomsvenninnen Liz (Lindsay Duncan), men døtrene Jennifer (Kate Winslet) og Anna (Mia Wasikowska) sliter med avgjørelsen.

Å samle dem alle sammen for en siste helg gjøres med de beste intensjoner, men familiens dysfunksjoner til overflaten når de alle er samlet for en siste kveld med familiens matriark. Hemmeligheter kommer frem når Lily vil at den siste kvelden som skal feires som en storslagen julefeiring, selv om det bare er november.

Kontroversielt valg

Under ligger hele tiden Lilys kontroversiell valg om å ta sitt eget liv i løpet av natten med en overdose piller. Det fremprovoserer  reaksjoner fra døtrene, den kontrollerende Jennifer og den ustabile Anna. D avslører sine sanne følelser overfor Lilys valg. Den anspente atmosfæren føles forsterker kontrasten til Lilys tilnærming til døden, og hennes nektelse i å dvele ved den triste virkeligheten som ligger under hele julefeiringen.

Selv om Blackbird er en historie om døden, handler det også om kjærlighet og forståelse, og evnen til å tilgi selv når det medfører store smerter.