Netflix: «Shadow and Bone» – Episk ungdomsfantasy

4

En gigantisk vegg av skygger og røyk deler det krigsherjede landet Ravka i to. Inne i denne overnaturlige barrieren finnes grusomme skapninger som gjerne tar seg en bit av de modige soldatene og budbringerne som regelmessig må gi seg ut på den farefulle ferden til den andre siden.

Dette er utgangspunktet i den nye Netflix-serien Shadow and Bone, der vi blir vi tatt med til en verden full av magi, mytiske skapninger, mysterier og farer. Mulig du nå tenker at det ikke høres spesielt originalt ut. Du har jo tross alt allerede sett The Lord of the Rings, Game of Thrones og The Witcher. Men denne nye ungdomsserien byr på en rekke originale grep… pluss en hel haug ungdomsdrama!

Shadow and Bone  | TV Series (2021– ) Action, Drama, Fantasy | TV Series (2021– ) Summary: Dark forces conspire against orphan mapmaker Alina Starkov when she unleashes an extraordinary power that could change the fate of her war-torn world.
Countries: USALanguages: English

Her blir vi tatt med til en fantasy-verden inspirert av 1800-talls Russland fremfor den tradisjonelle, europeiske middelalderen. Og her utkjemper soldatene sine konflikter med gevær og bomber side ved side med magikere og deres trolldom.

Serien er basert på den amerikanske forfatteren Leigh Bardugos «The Grisha Trilogy». Vi befinner oss altså i kongeriket Ravka, som er delt i to etter at en magisk katastrofe skapte en massiv vegg av skygger og tåke. Det er her møter vi den unge Alina Starkov, som er kartograf i landets første armé. Hva er den andre arméen hører jeg deg spørre? Det kommer vi til.

Et land delt av magi

Så, ting begynner å skje en dag Alina og flere av de andre soldatene må krysse gjennom «The Fold», den massive veggen av skygger som deler landet. Det er selvfølgelig monstre i skyggene, og farkosten soldatene bruker, et slags skip som seiler på bakken ved hjelp av magi, blir angrepet. Soldatene blir raskt overmannet av de bestialske skapningene, og i det Alina ser sin beste venn i ferd med å bli båret av sted av et av monstrene, utløser det indre krefter hun ikke visste hun hadde.

De overlevende karrer seg til den andre siden, og ryktene om Alinas krefter sprer seg som ild i tørt gress. Dette tiltrekker oppmerksomheten til General Kirigan, også kalt The Darkling, som leder den andre arméen. Dette er en armé med kun magikere, eller Grisha, som de kalles. Disse blir som regel plukket ut som barn på grunn av sine medfødte magiske evner, og trent til arméen. Men Alina unngikk dette for å kunne være sammen med bestevennen. For vennskap, skal du vite, er viktigst av alt…

The Darkling (Ben Barnes) tester Alina (Jessie Mei Li)

Magi og romantikk

Men nå er det ikke lenger mulig å skjule noe som helst for Alina. Ikke bare er hun en Grisha, men hun er den mytiske «Sun Summoner» som kongeriket har ventet på og som profetier og spådommer forteller skal ødelegge skyggeveggen, samle Ravka til ett rike og generelt sett lyse opp tilværelsen til det utslitte og krigstrette folket. De tror hun er en reddende engel, en salgs Messias-figur, men Alina vil ikke ha noe med det å gjøre. Alt hun vil er å bli gjenforent med barndomsvennen.

The Darkling, som selvfølgelig bruker sin magi til å styre skygger, skape mørke og generelt sett være litt skummel og skurkete, blir raskt interessert i Alina. Hun blir dratt av sted til palasset der Grishaene trenes, og der hun må lære å meste sine krefter. En romantisk interesse gryr mellom Alina og The Darkling, som er som natt og dag. Men mener han egentlig godt? Eller har han skumle planer? Ville du egentlig stolt på fyr med kallenavnet The Darkling?

Ikke en veldig original handling

Greit, fans av Bardugos bøker vil sikkert arrestere meg her, men om du synes dette høres veldig ut som Harry Potter, så er det fordi at det hele føles veldig som Harry Potter. Alina, en jente mange tenåringer kan identifisere seg med, oppdager uante krefter og blir sendt av sted for å trene på et stort slott. Forventningene til henne er store. Hun får venner, fiender, klassekamerater og eksentriske lærere. Hennes kamp mot mørket er skjebnebestemt. Storyen i seg selv er ikke veldig original. Vi har sett den mange ganger før. Fordi den, i likhet med Harry Potter og tusenvis av andre historier, sagn og legender, er som hentet ut av «heltereisen» eller «the hero’s journey» som forfatteren Joseph Campbells beskriver i sin bok Helten Med Tusen Ansikter. Og det er et riktig valg. Disse historiene engasjerer fordi de tar tak i noe som ligger dypere i oss, noe instinktivt.

En vakker eventyrverden

Shadow and Bone byr på en interessant og til tider vakker eventyrverden. Ravka er altså inspirert av Russland på 1800-tallet, og den enorme skyggeveggen som deler landet i to skaper noen interessante problemstillinger, både når det kommer til det overnaturlige, men også det politiske. Den ene siden av landet som ligger på kysten ønsker frigjøre seg fra landet på andre siden av skyggeveggen, for eksempel. Det er ingen tvil om at verdenen fra Leigh Bardugos bøker er godt gjennomtenkt.

Kartograf, og skjebnebestemt heltinne, Alina Starkov (Jessie Mei Li)

«Unnskyld, vet du veien til Ravka?»

Men denne kompleksiteten kan også skape problemer og forvirring, spesielt for de som ikke har lest Bardugos bøker. Jeg var lenge usikker på hvilken side Alina og soldatene kom ut på etter møtet med skapningene inne i skyggeveggen. Og det tok en stund før jeg endelig klarte å orientere meg. Vi får se et kart over Ravka helt i starten, men vi kunne godt få sett litt mer av det nå og da. Jeg mener, hovedrollen er jo kartograf! Men jeg måtte til slutt hente et kart fra internett og ha det på mobilen ved siden av meg for å holde oversikt over hvor handlingen pågikk til en hver tid.

Det hjelper heller ikke når vi blir tatt med til en stor by, og møter en gjeng ganske så karismatiske og vittige kriminelle. Storyen her er bra den, og gjengen er til tider hysteriske (spesielt pistolmannen Jesper Fahey og den geitekillingen… nei, ikke spør!) Men hvor er denne byen egentlig? Hvorfor er vi plutselig her? Hva har dette med den andre historien å gjøre? På hvilken side av skyggeveggen er vi nå? Det blir tydeligere etter hvert, og jeg er ikke i tvil om at fans av bøkene kjenner til alt dette, men for meg som aldri hadde hørt om denne verdenen før, blir det fort forvirrende.

Og hva med den Grisha’en som blir kidnappet av noen soldater? Hvem er dette? Hvem er de soldatene? Hvor er de? Hvor skal de? Dette er tydeligvis en serie for fans av bøkene. For oss andre kan det være vanskelig å bli med inn i verdenen.

Geniale gangstere! Jesper Fahey (Kit Young), Inej Ghafa (Amita Suman) og Kaz Brekker (Freddie Carter)

Lys og skygge

Jessie Mei Li spiller Alina. Jeg kan ikke huske å ha sett hun noe annet sted før. Hun er interessant nok, og gjør en helt fin prestasjon i rollen. Hun er egenrådig og tar initiativ, og.. vel, jeg har ikke så mye annet å si om henne. Selv om Alinas fortid blir utforsket via tilbakeblikk, er hun på mange måter et blankt ark seeren (og leseren) kan tegne seg selv inn på om de så ønsker det. Dette er Alinas historie, vi ser det gjennom hennes øyne. Hun er seriens Harry Potter, rett og slett.

Ben Barnes, som spiller The Darkling, har vi sett i andre filmer og serier. Han har spilt Dorian Gray og var Prince Caspian i Legenden om Narnia. I de siste par årene har vi sett ham i både West World og The Punisher. The Darkling er mystisk, farlig, arrogant og mektig. Han er kledd helt i svart, flekker gjerne tenner når han snakker og har magiske krefter over selve mørket. Er han god? Er han ond? Eller er han rett og slett bare farlig kjekk?

Ungdomsfantasi

Så hva mer kan jeg si om serien? Den er helt tydelig ment for ungdom, og for meg i første halvdel av 40-årene ble det raskt litt slitsomt. Jeg hadde det gøy med serien, spesielt i de første episodene, men merket at interessen dabbet litt av etter hvert som ungdomsproblematikken, tenåringsangsten og den noe «klissete» romantikken tok opp mer og mer plass i handlingen. Nå skal det sies at en av mine favorittserier, His Dark Materials (som jeg har skrevet anmeldelser av her og her) også er basert på ungdoms- eller young adult-bøker, så denne sjangeren kan ikke være den eneste grunnen til at jeg ikke var helt betatt av denne serien.

Men jeg lurer på hva jeg ville ment om denne serien om jeg var 15. Jeg hadde sikkert blitt helt bergtatt og forelsket i Alina og blitt inspirert til å spille Dungeons & Dragons 24 timer i døgnet (noe jeg omtrent gjorde den gangen uansett).

Magien i serien kommer som regel med noen heftige spesialeffekter.

Shadow and Bone leverer absolutt det den lover. Serien er spennende, ofte romantisk og til tider veldig brutal. Om du kan se forbi klisjéene i historiefortellingen og den noe uoversiktelige presentasjonen av en ellers spennende fantasy-verden, sitter du igjen med en interessant og gripende serie. Dette vil helt siktert være en gave til fans av Bardugos «Grisha-trilogi».

Shadow and Bone har premiere på Netflix fredag 23. april.