Verdenspremiere for «a-ha The Movie» på Robert De Niros filmfestival i New York

Dokumentarfilmen a-ha The Movie får sin verdenspremiere på filmfestivalen i Tribeca i New York i juni.

Den norske dokumentarfilmen har vært ventet på og utsatt fra vinteren 2020 grunnet den pågående pandemien, men nå har produsent og distributør bestemt seg for å vise filmen for publikum. Den skal vises i Spotlight Documentary-seksjonen på Robert De Niros Tribeca Film Festival i New York.

– Etter å ha bodd et halvt år i New York tidligere og ha fått et ganske nært forhold til byen, er det litt ekstra stas å ha verdenspremiere akkurat her, bare noen kvartaler fra der Paul i a-ha bodde i mange år, sier produsent og med-regissør Thomas Robsahm.

Den umulige drømmen

Dokumentarfilmen a-ha The Movie følger bandet tett over nesten fem år, og forteller historien om hvordan tre unge gutter valgte å følge den umulige drømmen om å bli norske popstjerner – i utlandet. Norge var på den tiden kanskje mest kjent for å sanke null poeng i Melodi Grand Prix. Da «Take On Me» toppet Billboard-hitlista i 1985, gikk drømmen i oppfyllelse. Eller, gjorde den det? Bandet var ikke forberedt på verken hva som fulgte med suksessen, eller på gnisninger mellom de tre. I filmen kommer vi tett på de sterke personlighetene Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy – Norges største popsuksess gjennom tidene. De er fortsatt enormt populære, 35 år etter gjennombruddet, og «Take On Me» passerte sommeren 2019 én milliard avspillinger på youtube. Dokumentarfilmen har planlagt premiere i Norge 18. juni.

– Tribeca og New York er en strålende arena for verdenspremieren for filmen, 36 år etter at Take On Me toppet de amerikanske hitlistene. Vi gleder oss til å dele filmen om Norges største popkulturelle ikoner med publikum, både i New York og her hjemme, sier produsent Yngve Sæther.

– Det er flott at publikum i New York får oppleve a-ha på det store lerretet i juni. A-ha er fortsatt store i USA, alle visningene ved festivalen kommer til å skje utendørs så jeg ser for meg at dette kan bli en fantastisk folkefest, sier Norsk filminstitutts lanseringskonsulent utland for dokumentarfilm, Toril Simonsen.
Filmen er en samproduksjon mellom Motlys, Fenris Film og den tyske musikkfilm-produsenten Kinescope. Thomas Robsahm er produsent, manusforfatter og medregissør sammen med Aslaug Holm. Ynge Sæther i Motlys er også produsent.
Filmen skal blant annet vises i Tyskland, Sveits, Italia, Belgia, Finland, Israel, Sverige og Sør-Korea.

Foto: SheilaRock-Nasjonalbiblioteket

Tribeca Film Festival

Tribeca Filmfestival ble startet av Robert de Niro i triangelet nedenfor Canal Street på Manhattan etter terrorangrepene i 2001, og har vokst til å bli en av verdens største filmfestivaler. Tidligere har blant annet Få meg på, for faen og Før snøen faller blitt vist på festivalen. Årets festival foregår 9. – 20. juni. Den vil foregå som en hybrid-festival, det vil si med både fysiske visninger og et nettbasert program.