VOD, Blu-ray og DVD «The Marksman» rusten, men livsfarlig Neeson

3

De siste årene har mexicanske narkotikakartell blitt den nye yndlingsskurken i Hollywood. Vi har flere ganger sett actionstjerner kjempe mot narkotika- og menneskesmuglere og nå har turen kommet til Liam Neeson.

Et mexicansk kartell vil statuere et eksempel og går etter Carlos´ søster og hennes 11 år gamle sønn Miguel. Ved hjelp av en smugler flykter de mot den amerikanske grensen med kartellet i hælene. Rancheieren Jim Hanson (Liam Neeson) bor på en liten kveggård i Arizona, på grensen til Mexico. Før hans kone døde fikk han en økonomisk knekk pga hennes behandlingsutgifter. I tillegg har han fått begjæring om tvangssalg av gården. En dag ser den aldrende kvegdriveren Miguel og hans mor krysse grensen med kartellet etter seg. Situasjonen tilspisser seg, Jim skyter en av kartellets menn og med hevn i sikte starter de jakten på Jim og den flyktende Miguel.

Grensekonflikt

Grensekonflikter har vært en het potet i USA i mange år. Vi husker alle Donald Trumps store valgløfte om å bygge en mur mot Mexico. Det handlet om nasjonens sikkerhet og planen var å bruke 145 milliarder dollar over en periode på ti år. Muren var viktig fra et militært synspunkt, for å stanse flommen av narkotika og for å stanse den illegale innvandringen. Som i virkeligheten har også tematikken vært flittig brukt filmatisk.

The Marksman (2021) 108min | Action, Thriller | 15 January 2021 (USA) Summary: A rancher on the Arizona border becomes the unlikely defender of a young Mexican boy desperately fleeing the cartel assassins who've pursued him into the U.S.
Countries: USALanguages: English, Spanish

Grensekonflikten har blitt Oscar-belønnet flere ganger for beste film. Med Traffic (2000) fikk vi kampen mot narkotikasmugling og siden kom nok en Oscar-vinner med smuglekonflikten No Country for Old Men (2007). Vi har også kjent på tilværelsens håpløshet og gjengenes voldelighet i Sin Nombre (2009) og ikke minst fått en solid blockbuster-franchise med Sicario-filmene.

Vietnamveteran

I The Marksman (2021) er nok en gang kartellets brutale folk antagonisten. På hensynsløst vis smugler de folk, penger og dop rett der Jim bor ved hjelp av korrupt politi og grensekontroll. Jim er tidligere marinesoldat med lang erfaring fra Vietnamkrigen og når kartellet begynner å gå etter ham er det de som ligger tynt an. USA er et land med våpenbutikker lett tilgjengelig og med tittelen The Marksman ligger alt til rette med flere velplasserte skudd fra vår protagonist.

Det er kort tid siden Vietnamveteranen og ranchdriveren John Rambo i Rambo: Last Blood (2019) også måtte kjempe mot lovløse på grensen til Mexico. The Marksman er derimot mer neddempet. Det er en trygg, klassisk dog noe klisjefull spenningsthriller med flyktende Jim og Miguel på en slags road trip. Den konservative Jim gjennomgår en slags forvandling i filmen, den forsøker seg med et ekstra lag med hjerte og følelser, og den får dermed et snev av kommentar til Trumps visjon.

Noe rusten

Liam Neeson har blitt noe tregere og mer rusten med årene. Det er 13 år siden han slo gjennom som actionhelten Bryan Mills i Taken (2008). Neeson har blitt 69 år og han har spilt eldre actionfilmhelt i lang tid nå. Likevel er han stadig like populær og han har vanskelig for å takke nei til slike roller. Til syvende og sist er The Marksman middels underholdning hvor du får akkurat det du forventer, men det blir aldri noen actionfilmklassiker. Filmens store ankepunkt er de overkarikerte skurkene som dessverre er feilcastet og dermed klarer ikke skuespillerne å leve opp til rollene.

Regien mangler også eksplosiviteten til referansefilmen Taken av Pierre Morel. Regissør Robert Lorenz har kun regierfaring fra en tidligere film; dramaet Trouble with the Curve (2012) med Clint Eastwood. På den andre siden har han langvarig produsenterfaring med Eastwood fra noe tematisk like Grand Torino (2008) til hans suksessfulle actionfilm Sniper (2014). The Marksman er ikke like treffsikker som sistnevnte og befinner seg tempomessig i samme gate som Eastwood-filmen The Mule (2018). Man skal ikke se bort fra at The Marksman faktisk kunne vært tiltenkt Eastwood på et tidspunkt.

The Marksman ble sluppet på norske kinoer i februar, men til et svært begrenset kinopublikum grunnet pandemien. I USA ble filmen sluppet i et tomrom fri for konkurranse fra de store studiofilmene og den ble en fin suksess sett i betraktning av situasjonen. The Marksman lever akkurat opp til forventningene og er nå tilgjengelig på DVD, Blu-ray og kan sees på VOD.