Hva bør enhver filmentusiast investere i?  

Det er noen ting som enhver filmentusiast burde investere i, hvis man skal få lov til å beholde tittelen som offisiell filmnerd. Her skal vi se litt nærmere på hvilke ting alle filmnerder med respekt for seg selv burde eie, og hvordan du eventuelt kan få finansiert gildet.  

Boken om Stanley Kubrick  

Det kan vel neppe finnes noen som er uenige i, at Stanley Kubrick har vært en avgjørende figur i moderne filmhistorie. Uten Kubrick, hadde vi neppe sett talenter som Christopher Nolan komme til overflaten, og han har inspirert en rekke talenter i årene som fulgte hans egen død. Visste du for eksempel, at Steven Spielbergs sci-fi-epos A.I. skulle være et samarbeidsprosjekt, kun avbrutt av Kubricks utidige død? Derfor kan du spore små hint av Kubrick gjennom filmen, blant annet i romskip som har hentet inspirasjon fra monolitten i Kubricks banebrytende mesterverk 2001: En romodysse.  

Dette og mye mer, er informasjon du kan få greie på i boken om Stanley Kubrick, som er en visuell reise gjennom tidligere upubliserte bilder i mastodontformat. Boken heter The Stanley Kubrick Archives, og koster i overkant av 500 kroner i de fleste bokforhandlere. Som filmnerd er det dog en bok det er verdt å ha i samlingen, om ikke annet for å signalisere hvor filmsmaken din ligger til alle som måtte komme på besøk. Det finnes lignende bøker om andre mastodonter som Bergman og Fellini, som du med fordel også kan inkludere i samlingen din.  

Hjemmekino  

Dette er kanskje noe opplagt, men å ha et ordentlig hjemmekinoanlegg er gull verdt for deg som er filmentusiast. Hjemmekino betyr ikke nødvendigvis bare å ha en fet flatskjerm og surround sound, men et ekte hjemmekinoanlegg innebærer en laserprojektor og tilpasset lydanlegg. En laserprojektor er overlegen når det kommer til bildekvalitet og kontrast, og derfor er dette det beste valget, når du skal lage din egen kino hjemme. Her kan man som regel investere litt mer hvis man vil ha noe som holder mål. Det samme gjelder når det kommer til lerret, og det er heller ikke her du skal spare. 

En laserprosjektor ender fort opp med å koste i overkant av 20.000 kroner. Det finnes rimeligere projektoralternativer, men hvis du vil kjøpe projektor i håp om bedre oppløsning og en bedre filmopplevelse med en flatskjerm-tv, så er det i toppklassen du bør investere. Det samme gjelder selvfølgelig for lydanlegg, og dermed sier det nærmest seg selv at det blir en kostbar affære.  

Utgivelser i fysisk format  

Du trodde kanskje at fysisk format var dødt, men sånn er det ikke. Ekte filmnerder har et bibiliotek med blu-ray-utgivelser av sine favoritter. Dette egner seg nemlig perfekt til hjemmekino. Det er faktisk sånn at det er like høy kvalitet på blu-ray som på faktisk kino, hvis projektoren er god nok. Derfor er dette en god investering hvis du har yndlingsfilmer som du gjerne vil se under optimale forhold hjemme hos deg selv. Og så er det en fin måte å bevare filminteressen på rent fysisk for ettertiden, og ikke bare i form av strømmetjenester og datafiler.  

For å finansiere boksamling, hjemmekino og et filmbibliotek med filmutgivelser i fysisk format, kan det kanskje bli relevant å se på løsninger for finansiering online. Ta et SMS lån her og få råd til alle filmnerders våte drømmer. Husk å sammenligne flere løsninger grundig før du velger, så du kan finne en løsning som passer perfekt for deg og dine behov.