SSSSSS

Pixar-ansatte sinte på Disney

Disney blir kritisert for sin beslutning om å sende animerte storfilmer rett til strømming. Nå vokser misnøyen blant Pixar-ansatte etter at det ble klart at den nye animasjonsfilmen Luca utelukkende går til strømming.

I løpet av pandemien valgte Disney å gi ut Pixars Sjel direkte på Disney+. Allerede da ble hevet kritiske stemmer innen Pixar Filmens regissør Pete Docter var skuffet over avgjørelsen, skriver Insider.

Det skulle ha vært en engangshendelse, men Pixars kommende film Luca er også på vei til en strømmepremiere. Den vil bli sluppet på Disney + i juni uten ekstra kostnad. (Disney valgte å gi ut sin egen film Raya og den siste dragen nå i vår som Premier Access, til en pris av 249 norske kroner i tillegg til abonnementet.)

Disney sender Pixars kommende film Luca rett på på Disney+ i juni uten ekstra kostnad.

Luca har ikke engang en premiumpris knyttet til seg. Er det da mindre verdifullt? Det er vanskelig å forstå, sier en ansatt til Insider.

Disney sies å være veldig fornøyd med hvordan Sjel har prestert på strømmetjenesten i vinter. Filmen vant også nylig en Oscar for beste animasjonsfilm. Men hos Pixar antydes en konflikt, og frykten for fremtiden vokser: – Vi ønsker ikke bare å være en tittel på Disney+, disse filmene er laget for å sees på kinolerretet. Vi vil at de skal sees uten forstyrrelser, uten at du sjekker mobiltelefonen din, sier en annen kilde.

En animatør legger til at det er bekymring for hvordan Pixars suksess vil bli målt i fremtiden: – Hvis disse filmene ikke går på kino hvor de kan tjene en milliard dollar, kommer de så til å skade selskapet? Man undres.

Samtidig er det ingen planer om å endre arbeidsmåtene til Pixar, og de ansatte som uttalte seg anonymt, insisterer på at «kunsten er viktigst».

FAKTA

Pixar ble grunnlagt i 1979 som en del av Lucasfilm da den ble kalt Graphics Group. Animasjonsstudioet ble deretter sin egen enhet i 1986, nesten et tiår før den utgav den første Pixar-filmen, Toy Story, i 1995. Co-produsert av Walt Disney Pictures, satte Toy Story standardene for studioenes innholdsnivå. I årene som fulgte debuterte Pixar med en rekke fremste titler, inkludert Monsters, Inc., Oppdrag Nemo, De utrolige og Biler, som alle skapte oppfølgere. Hittil har studioet gitt ut nesten to dusin spillefilmer i tillegg til 20 Pixar-shorts.