MINARI_01590 Steven Yeun, Alan S. Kim, Yuh-Jung Youn, Yeri Han, Noel Cho Director Lee Isaac Chung Credit: Josh Ethan Johnson

«Minari» – den amerikanske drømmen

5

Jacob og Monica forlot Korea for mulighetenes land USA. Etter å ha tilbrakt noen vanskelige år i California, der barna deres Anne og David ble født, flytter familien til landsbygda i Arkansas. Der vil Jacob skape et nytt liv ved prøve å dyrke koreanske grønnsaker.

Minari er skrevet og regissert av Lee Isaac Chung. Han var forberedt på å slutte å jobbe som manusforfatter og begynne å jobbe som lærer i stedet for å kunne forsørge familien. Han bestemte seg derfor for å skrive et siste manus. Det manuset ble Minari. Han hentet inspirasjon fra sin egen barndom. Resultatet er en veldig personlig film.

Drømmen

Minari (2020) 115min | Drama | 12 February 2021 (USA) Summary: A Korean family starts a farm in 1980s Arkansas.
Countries: USALanguages: Korean, English

Handlingen er lagt til 1980-tallet. Det handler om den amerikanske drømmen og hva den gjør med forholdet til de involverte.

For å finansiere byggingen av sin egen gård jobber ekteparet på en fjørfefarm med å sortere kyllingene etter kjønn. Jacob Yi (Steven Yeun) sin kone, Monica (Han Ye-ri), at hvis ting går bra, «om tre år kan vi slutte med å sortere kylling» og bruke tiden på å jobbe på eget land mens de oppdrar sine to barn.

Jacob tilpasser seg sin slitsomme tidsplan bedre enn Monica.  Hun liker ikke sitt nye liv i en slitt gammel campingvogn, og ser frem til at moren Soonja snart kommer fra Korea for å bo hos dem og hjelpe til med barna.

Filmskaperen er født i Denver av koreanske foreldre. Den koreanske befolkningen som er en del av dynamikken i det moderne Nord-Amerika, men de blir fremdeles sett på som utlendinger. Tittelen på filmen er ekstremt avslørende i denne forbindelse; «Minari» er navnet på en japansk plante, mye brukt i koreansk mat som er i stand til å slå rot overalt i overflod. Planten blir et bilde på Yi-familien.

Drivkraft

Regissøren får frem de indre motsetninger og undertrykte følelser som ligger hos karakterene. Monica ønsker å reise tilbake til California med barna. Hun tviler på at ektemannen vil lykkes med sine ambisjoner og føler han har satt de foran familiens beste. Hans gründerdrøm blir nærmest en besettelse, men han er overbevist om at barna hans må se ham lykkes i noe for å ha respekt for ham.

Skuespillerne er rett og slett fantastiske. Barneskuespillerne Alan S. Kim og Noel Cho er noen av de beste barneskuespillerne jeg har sett. Spesielt sønnen, spilt av Alan S. Kim, er sentral i historien. Mye er sett fra hans perspektiv, og det er åpenbart skal gjenspeiler regissør Lee Isaac Chung.

Steven Yeun, er kanskje mest kjent for sin rolle som Glenn i The Walking Dead, er imponerende i hovedrollen, mens Yeri Han som moren Monica har et imponerende følelsesregister.  Men best av alle er Youn Yuh-jung som stakk av mded Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som bestemor Soonja.

Minari er en film som går rett til hjertet – og er god medisin for folkehelsen.