Netflix: «Sons of Sam» – mesterlig om seriemorderens ukjente medsammensvorne

5

På 1970-tallet herjet seriemorderen «Son of Sam» i New York. David Berkowitz ble arrestert og erklærte seg skyldig i seks drap, men var han alene om drapene og hadde de tilknytting til Charles Manson og en verdensomspennende satanisk kult?

New York, sommeren 1976. Byen preges av prostituerte, narkomane, voldtekter, ran og drap. Hele byen med sine mange nabolag forfalt og den fikk kallenavnet «Fear City». Så begynte noen å snike seg rundt i gatene og skjøt unge tilfeldige offer gjennom bilvindu eller bare skjøt de rett ned på gata. Politiet klarte ikke å finne noen motiv eller mistenkte og gjerningsmannen ble omtalt som .44 kaliber-morderen etter våpenet som ble brukt. Ofrene var gjerne brunetter med langt hår og byens kvinnelige befolkning klippet eller farget håret blondt. Etter fem drap mente man det var snakk om en seriemorder.

The Sons of Sam: A Descent into Darkness  | TV Mini-Series (2021) 239min | Documentary, Crime, History | TV Mini-Series (2021) Summary: The Son of Sam case grew into a lifelong obsession for journalist Maury Terry, who became convinced that the murders were linked to a satanic cult.
Countries: USALanguages: English

Var det flere?

Først får politiet et brev fra gjerningsmannen. På Daily News hadde journalisten Jimmy Breslin skrevet artikler som henvendte seg direkte til gjerningsmannen og så får også han et brev tilsendt. Det blir publiserer i avisa og mediesirkuset blir enda større. 10 millioner innbyggere i New York lever i frykt, men så blir morderen tatt, jakten er over og saken kan lukkes. Samtidig drives den aspirerende journalisten Maury Terry av å formidle sannheten. Maury stiller store spørsmålstegn til hvordan de overlevende ofrene og øyenvitners beskrivelser ikke stemmer overens med den pågrepne David Berkowitz.

Maury har en teori om at «Son of Sam» består av flere enn Berkowizt og journalisten begynner en omfattende gravesak. Serien The Sons of Sam har i første episode en særs god presentasjon og etablering av datidens New York med en grundig gjennomgang av saken og etterforskningen. Så begynner det som gjør at denne dokumentarserien skiller seg fra tidligere materiale. Vi beveger oss på et ukjent og svært spennende område.

Satanisk kult

I forbindelse med dokumentaren Cropsey (2009), undersøkelser om mysteriet rundt forvunnede barn i New York, hadde regissør Joshua Zeman kommet i kontakt med Maury Terry og hans gravesak om «Son of Sam». Maury hadde for Joshua oppsiktsvekkende informasjon som linket unge i New York med en satanisk kult og et samarbeid mellom de to startet. I nyere tid fikk Joshua tilgang til det omfattende materialet til Maury og dermed startet prosjektet og dokumentarserien «Sons of Sam».

The Sons of Sam følger en kobling gjennom New Age, det okkulte, det sataniske og hvordan dette blomstret samtidig som populærkulturens tematiske oppvåkning med Rosemary´s Baby (1968) og The Exorcist (1973) samt musikken til Black Sabbath. Det var noen mystiske tilfeldigheter i brevene som «Son of Sam» sendte til politiet og media, en av Berkowizts venner peker til en sekt, en kult og en større sammensvergelse. Serien byr på en overraskende utvikling gjennom Scientologi-kirken, tråder til Charles Manson og den hemmelige sekten The Process.

Vill retning

Dette var grupperinger som skulle utføre drapshandlinger og skape panikk. Serien tar temmelig ville retninger og ledetrådene fører til stadige flere dødsfall. Serien ser på saken i lys av 1980-tallets notoriske sataniske panikk og hvordan Maury Terry med sin bok «Ultimate Evil» blir en sentral skikkelse midt i debatten. Saken blir altoppslukende for ham og kommenterer dermed også seerens hang og fråtsing av true crime-serier i dag.

The Sons of Sam kombinerer gamle nyhetsreportasjer, intervjuer og avisartikler med ferske intervjuer med nøkkelskikkelser og eksperter. Det er et godt og variert materiale og det skapes god fortellerteknikk med god spenningsoppbygning. Fortellingen til Maury Terry lydsettes av Paul Giamatti som hans fortellerstemme og med denne formen ser vi likheter til den mer personlige og mesterlige true crime-varianten I’ll Be Gone in the Dark (2020) med Michelle McNamaras jakt på Golden State Killer. Det er en svært fascinerende firedelt dokumentarserie som fanger seeren helt til alle episodene er sett. Sammenlignet med mange andre dokumentarserier i denne sjangeren er den i toppsjiktet. Saken ble Maury Terrys lange og svært dedikerte livsoppgave og det blir en langvarig kamp for å finne sannheten.

Også som spillefilm

Det er for vilt for en spillefilm, men de som ønsker historien i denne formen bør også ta en titt på Spike Lees Summer of Sam (1999). Her fungerer seriemorderen «Son of Sam» som et slags bakteppe mens filmen er viet til en egen historie om en kameratgjeng og hvordan Richie (Adrien Brody) og Vinnys (John Leguizamo) nabolag ødelegges av frykten for en mystisk psykopat som dreper tilfeldig valgte ofre.

The Sons of Sam kan sees på Netflix nå.