Jordskjelv i Hollywood: Golden Globe kollapser

I går kom først meldingen om at tv-kanalen NBC ikke lenger vil overføre prisutdelingen. Nå har Tom Cruise tatt den voksende kontroversen til et helt nytt nivå ved å returnere alle sine tre Golden Globes-statuetter.

Midt i tilbakeslaget for Hollywood Foreign Press Association (HFPA) og Golden Globes slutter Tom Cruise seg til boikotten ved å returnere alle tre prisene han har vunnet gjennom årene.

Bråket for organisasjonen startet allerede i fjor da den norske frilanseren Kjersti Flaa gikk til rettssak mot organisasjonen fordi de ikke slippe henne inn som medlem og hun beskyldte den for kartellvirksomhet. Hun tapte rettssaken, men det var bare begynnelsen for problemene HFPA.

De første alvorlige problemene kom tidligere i år, like før den 78. Golden Globes-seremonien. Organisasjonen kom under angrep for ikke å ha et eneste svart medlem i sine rekker, og for å overse svarte produksjoner til fordel for såper som Emily in Paris og Music.

HFPA lovet å gjøre det bedre i fremtiden og kom til og med nylig frem med noen foreslåtte reformer.Hollywood har vært mindre enn fornøyd med disse forslagene, og mange kalte dem lite mer enn «vinduspuss». Store aktører i bransjen som Netflix og Amazon lovet å boikotte Golden Globes. I løpet av helgen kom kjendiser Mark Ruffalo og Scarlett Johansson ut mot HFPA, og kastet dermed bensin på bålet. Til slutt, i den mest spisse irettesettelsen av HFPA så langt, kunngjorde NBC mandag at de ikke ville sende neste års Golden Globes-seremoni.

Akkurat som NBC-nyheten ble sluppet kom Cruise kommet med sin egen uttalelse mot HFPA ved å returnere sine tre Golden Globes. Det er de to «Beste skuespiller»-prisene han vant for Jerry Maguire og Born the Fourth of July, i tillegg til birolle for Magnolia.

Å aktivt returnere priser som ble gitt for mange år siden er er en ganske klar beskjed, og at det kom fra en A-listet skuespiller som Cruise, gjør det bare desto viktigere. Det gjenstår å se om andre Golden Globes-vinnere vil følge etter, men det vil ikke være overraskende hvis de gjør det. I skrivende stund har ikke HFPA svart på Cruises protest. Med dette og NBCs avslag på å sende neste års seremoni er mandag langt fra en god dag for organisasjonens 83 medlemmer som er vant til å bli bært på gullstol av amerikanske pr-agenter.