«Godzilla vs Kong» – Kjempenes monster-match

4

Lyst til å se en diger gorilla og en enda større øgle denge løs på hverandre mens bybildet rundt dem reduseres til grus? Hvis svaret er ja, er dette helt riktig film for deg. Hvis svaret er nei, er det kanskje best du finner en annen film.

Godzilla vs Kong leverer nemlig akkurat det den lover. Det er ikke mange overraskelser her: To gigantiske monstre flyr i tottene på hverandre i omkring to timer mens menneskene bare kan stå maktesløst og se på. Det er vanskelig å finne en mindre subtil film.

Godzilla vs. Kong (2021) 113min | Action, Sci-Fi, Thriller | 31 March 2021 (USA) Summary: The epic next chapter in the cinematic Monsterverse pits two of the greatest icons in motion picture history against one another - the fearsome Godzilla and the mighty Kong - with humanity caught in the balance.
Countries: USA, Australia, Canada, IndiaLanguages: English, American Sign Language

MonsterVerse

Godzilla vs Kong er den nyeste filmen i Legendary Entertainments og Warner Bros. Pictures’ «MonsterVerse»-univers. Her får vi se kampen mellom to av filmhistoriens mest kjente monstre.

MonsterVerse-serien er basert på monsterfilmene fra det japanske filmselskapet Toho, som har laget filmer siden midten av 1930-tallet. Toho er i dag mest kjent for Godzilla, kjempeøglen som har så langt vært med i hele 36 filmer.

MonsterVerse begynte med Gareth Edwards’ 2014-film Godzilla. Der ble den massive øglen introdusert som en rå naturkraft – hverken god eller ond. Noen år senere introduserte regissør Jordan Vogt-Roberts oss til MonsterVerse-versjonen av den gretne kjempe-gorillaen Kong filmen Kong: Skull Island (2017). Og i 2019 fikk vi et gjensyn med Godzilla, denne gangen i Michael Doughertys Godzilla: King of the Monsters. Der han måtte hamle opp med den utenomjordiske, trehodede dragen Ghidorah, også kjent fra Tohos filmer.

I Godzilla vs Kong møter altså disse to gigantene hverandre, og i utgangspunktet er det vanskelig å se for seg hvordan dette kan være en rettferdig fight. Riktignok har de to beistene møtt hverandre før i Tohos 1964-film King Kong vs Godzilla. Der hadde også kjempeapen blitt drastisk forstørret for å ha noe som helst sjanse til å hamle opp med Godzilla. Men ser vi på filmer som den opprinnelige King Kong fra 1933 eller Peter Jacksons remake fra 2005, er Kong knøtt liten sammenlignet med sin motstander. I Godzilla vs Kong er han igjen i sin Toho- og Skull Island-størrelse. Er det fremdeles en fair fight? Kanskje ikke. Men det er absolutt gøy å se på.

Kong tar en pause for å nyte utsikten.

En enkel handling

La oss bare innrømme det først som sist: Vi ser ikke Godzilla vs Kong for handlingen, noe regissør Adam Wingard er fullt klar over. For her er det ikke mye handling som ikke dreier seg om å få de to kjempene til å møtes.

Men en slags oppsummering er på sin plass: En skummel organisasjon med ambisjoner om makt og verdensherredømme lager en høyteknologisk dings som tiltrekker seg monstre, da hovedsakelig Godzilla. Dette forårsaker enorme ødeleggelser når den irritable kjempeøglen dukker opp for å jevne stedet med jorden.

Samtidig har Kong blitt flyttet til en høyteknologisk innhegning som skal se ut som hans hjemland; den mystiske øya Skull Island. Hvordan han kom seg dit er jeg usikker på, og jeg følte kanskje at det var et litt for stort hopp fra filmen Kong: Skull Island til Godzilla vs Kong. Vi får riktignok en slags forklaring om hvorfor kjempeapen nå befinner seg i en diger innhegning, men ja, hvor viktig er det egentlig?

Den skumle organisasjonen setter i gang en reise til jordens indre for å skaffe en super energikilde til et prosjekt som kan videreføre deres skumle planer. Og siden det er bare Kong som kan veien dit, må de overtale kjempeapen til å lede ekspedisjonen.

Visuelt sett er det hele storslått. Reisen til jordens indre gir oss mer av Kongs fortid og opprinnelse enn vi har sett tidligere, og det kan virke som om dette også er gjort for å bygge opp under fremtidige MonsterVerse-filmer.

Når Godzilla begynner å lyse blått på denne måten er det på tide å søke dekning!

Menneskene på sidelinjen

I en monsterfilm som dette er det nesten lett å glemme menneskene på sidelinjen. Rebecca Hall spiller antropologen Dr. Ilene Andres som forsker på Kong. Med seg har hun sin døve adoptivdatter Jia (spilt av Kaylee Hottle), som har evne til å kommunisere med kjempeapen via tegnspråk.

Vi får også et gjensyn med Mille Bobbie Brown i rollen som den fryktløse monster-eksperten Madison Russel. Hun og vennene hennes setter ut på sin egen etterforskning om hvorfor Godzilla er så gretten nå om dagen. Selv om mesteparten av filmens humor ligger i denne delen av handlingen, føles dette noen ganger som et sidespor som har blitt slengt på i siste liten. Her kunne filmen med fordel ha strammet opp litt.

Vi møter også Alexander Skarsgård i filmens kanskje mest kjedeligste rolle. Han spiller forskeren Nathan Lind, som er ekspert på såkalt «Hollow Earth-teori» (en kjent teori som påstår at jorda faktisk er hul!). Skarsgård gjør ikke så mye ut av seg i denne rollen, og det virker nesten som om han kjeder seg.

Mille Bobby Brown som Madison Russel, med Brian Tyree Henry og Julian Dennison i bakgrunnen.

En ny motstander entrer ringen!

Godzilla vs Kong hadde premiere USA tidligere i år, der den kom opp på kino og på strømmetjenesten HBO Max kort tid etter. Og siden internett er som det er, er det ikke lett å holde på overraskelsene i en film som dette. Men om du virkelig har klart å unngå alle «spoilers» så langt, bør du kanskje slutte å lese nå, spesielt dersom du vil se denne filmen uten å vite noe av hva som skjer i handlingen. Så, som vi sier på godt norsk: spoiler alert!

Markedsføringen rundt filmen gikk ofte ut på om du var på «Team Godzilla» eller «Team Kong». Det funket nok bra for å få fart på filmens Twitter- og Instagram-kontoer, men det legger også opp til at de to skal sidestilles og være jevnbyrdige.

Men det gjør det heller ikke så vanskelig å forestille seg hvilken vei handlingen går. Etter noen runder i ringen, går det opp for de to kjempene at det er en større trussel på vei. Godzilla og Kong må slå seg sammen når den skumle organisasjonens planer blir iverksatt: Mechagodzilla!

Toho-fans vet godt hvem dette er, men for dere andre: Tenk deg en diger robot, litt i samme størrelse og fasong som Godzilla selv. Bare med laser-kanon, raketter, knivblader og hauger av andre våpen og skitne triks. Dette føres selvfølgelig til en massivt basketak.

Mechagodzilla har entret ringen!

Som bestilt

Godzilla vs Kong leverer kun én ting, men den gjør det også skikkelig bra. Dersom det er monster-action du har bestilt, er sannsynligheten stor for at du blir veldig fornøyd med denne filmen.

Andre filmer i MonsterVerse-serien har fått kritikk for å fokusere litt for lite på selve monstrene, men heller dvele ved de ofte så kjedelige menneskene i handlingen. Om du er en av de som har irritert deg over dette, vil du nok ikke bli skuffet her. For i Godzilla vs Kong er menneskene som sportskommentatorer for en boksematch. De virkelige hovedrollene står i ringen!

Goodzilla vs Kong har premiere på kino 21. mai.