«A Quiet Place 2» – En voldsom stillhet

4

A Quiet Place 2 tar oss med tilbake til en post-apokalyptisk verden der den minste lyd kan bety en rask død. Dette er oppfølgeren til John Krasinskis 2018-film, og det neste innslaget i dette gryende filmuniverset.    

Etter et flashback til den dagen bestialske, utenomjordiske skapningene ankom jorda, tar A Quiet Place 2 opp tråden der den første filmen sluttet. Evelyn (Emily Blunt) og hennes to barn Regan (Millicent Simmonds) og Marcus (Noah Jupe) må forlate hjemmet i håp om å finne andre overlevende. Med seg har de den nyeste medlem av familien; et spedbarn, som selvfølgelig ikke er klar over konsekvensene som kan komme av den minste lyd.

A Quiet Place Part II
Summary:

En større verden

Den første filmen i serien fungerte såpass godt som den gjorde på grunn av stillheten og den trykkende stemningen. Dette var god sansegrøss og så og si blottet for tradisjonell dialog.

Men der forgjengeren gikk inn for stemning, støtter A Quiet Place 2 seg mer til verdensbygging og action. Vi får vite mer om skapningene og dagen de kom. Denne flashback-sekvensen begynner en tilsynelatende hyggelig dag der Abbott-familien og resten av innbyggerne i den lille byen er samlet rundt en baseball-match. Plutselig dukker en massiv, brennende gjenstand opp på himmelen. Denne begynner å bevege seg ned mot bakken og kort tid etter angriper skapningene.

Abbott-familiens reise tar dem ut av kjente trakter og vekk fra stien av sand som ble laget for at familien skulle kunne liste seg stille i området. Dette fører dem til den desperate Emmett (spilt av Cillian Murphy), en tidligere venn av familien som nå har mistet alle sine kjære, samt troen på menneskeheten. Senere legger Emmet og Regan ut på en egen reise for å finne en måte å kunne kjempe tilbake mot skapningene.

Emmett (Cillian Murphy)

Premisset brister

Jeg hadde litt problemer med å godta premisset i den første A Quiet Place. John Krasinski vet utvilsomt hvordan man bygger stemning og får det beste ut av skuespillerne han jobber med. Men den første filmen hadde visse logiske svakheter, spesielt rundt bruken av lyd, som fikk meg falle litt av storyen.

Det er mulig jeg har grublet litt mer rundt dette enn det som er vanlig. Er skapningene er intelligente og går derfor kun etter mennesker på grunn av en eller annen skummel plan? Eller de uintelligente, og går derfor etter alt av lyd. Er det førstnevnte, så synes jeg allikevel skapningene virker for lettlurte og enkle. Og hva er da greia med vaskebjørnen i den første filmen? Er det sistnevnte, vel, la oss bare si at verden vi lever i er full av lyd. Veldig få steder er helt stille. Skapningene ville da ikke gjort annet enn å drepe dyr, fugler, innsekter og rive ned trær som vinden blåser i. Og A Quiet Place 2 viser oss også nye svakheter som gjør det litt vanskelig å tro på at de har tatt over verden.

Filmen byr også på mer action, men mangler dessverre en del av den trykkende og skumle stemningen fra den første filmen. Det kan virke som om John Krasinski har latt seg inspirere andre filmskapere, og klisjeene er mange. Storyen er også litt for forutsigbar og spenningen er drevet av «jump scares» det er lett å se komme. Få ekstrapoeng for originalitet, med andre ord.

Evelyn (Emily Blunt), Regan (Millicent Simmonds) og Marcus (Noah Jupe)

Regans story

Allikevel byr A Quiet Place Part II på til tider knallbra skuespill som er med på å redde noe av stemningen fra den første filmen. Mer enn noe annet er dette Regans story, og døve Millicent Simmonds gjør en formidabel prestasjon i rollen, der hun snur sitt handicap til å bli en styrke. Alltid gode Cillian Murphy, i rollen som den desperate Emmett, gjorde også sterke inntrykk.

Dessverre fikk ikke Emily Blunt like mye av rampelyset i denne filmen som i forrige. Hun har sine bruduljer med bestialske skapninger, men det er på ingen måte Evelyn denne filmen handler om. I tillegg møter vi Djimon Hounsou, Okieriete Onaodowan og Scoot McNairy i små roller.

A Quiet Place 2 er en fin og spennende videreføring av dette filmuniverset. Her blir det både oppfølgere og «spin-off»-filmer i årene fremover. Men en større vekt på action går på bekostning av den spesielle stemningen og grøsset fra den første filmen. Dessverre blir det ofte litt for forutsigbart og lite oppfinnsomme actionscener gjør at filmen heller må belage seg på «jump scares» for å holde på spenningen.

A Quiet Place 2 har premiere på kino 11. juni.