"In the Heights" - Sommerens store gledesspreder!
6Total vurdering

Det er en helt vanlig sommerdag i New York-bydelen Washington Heights. Den er kanskje litt varmere enn vanlig, men det stopper ikke folk fra å gå på jobb eller nyte sommerværet i parkene. Det lokale bassenget er populært for å kjøle seg ned, og piragua-selgerne, med sine vogner fulle av is og saft, konkurrerer om oppmerksomhet fra tørste kunder.

De fleste i Washington Heights stammer fra latino-immigranter som kom hit fra øystater som Puerto Rico, Den Dominikanske Republikk og Cuba. Det er her vi møter Usnavi de la Vega, som driver den lokale butikken på hjørnet sammen med sin 15 år gamle fetter Sonny. Og navnet Usnavi? Kanskje litt uvanlig og ikke helt latino? Faren hans oppkalte sin sønn etter det som stod skrevet på det første skipet han så i New York-havnen da de seilte inn som immigranter. Usnavi. Usnavy? US Navy!

Usnavi de la Vega (Anthony Ramos) på vei til jobben.

I butikken på hjørnet

Usnavi drømmer seg bort fra de travle gatene til et enklere og mer fredelig liv i Karibien, der han vil starte opp farens gamle strandbar med Sonny. Planene er lagt og han er klar til å reise. Men det blir drama når han får vite at butikken hans har solgt en lotto-kupong med gevinst på 96 000 dollar, og ingen vet hvem vinneren er. Samtidig blir samholdet i nabolaget satt på prøve når et strømbrudd mørklegger hele bydelen. Og så var det hun jenta han likte da. Hvordan skal han klare å be henne ut på date?

In the Heights (2021) 143min | Drama, Music, Musical | 11 June 2021 (USA) Summary: The scent of a cafecito caliente hangs in the air just outside of the 181st Street subway stop. The likeable, magnetic bodega owner Usnavi saves every penny from his daily grind as he hopes, imagines and sings about a better life.
Countries: USALanguages: English, Spanish

Det er altså ikke verdens ende eller store konflikter vi får se i In the Heights, som er basert på Lin-Manuel Mirandas Broadway-musikal fra 2005. I stedet gir Miranda og regissør John M. Chu oss et positivt og oppløftende bilde av en bydel i tynget av fattigdom og gentrifisering. Dette er en historie om tilhørighet og drømmer, og hvordan drømmer forandrer seg etter hvert som man blir eldre, fortalt med fantastisk musikk fra sjangre som hip hop, latino, salsa og tradisjonelt musikalteater.

Perfekt for sommeren

Lin-Manuel Mirandas originale Broadway-musikalen hadde premiere i 2005, og ble nominert til hele 13 Tony Awards. Av disse vant den 4, blant dem prisen for beste musikal, samt en Grammy i samme kategori. Dette løftet karrieren til den nå 41 år gamle Miranda, som gikk videre til filmer, serier og kanskje mest kjent, den prisvinnende musikalen Hamilton (som jeg har anmeldt her). Det kan lett virke som om Mirandas musikk er over alt nå, fra verdenskjente sceneshow til Disney-filmer.

In the Heights er en skikkelig gladfilm og perfekt for sommeren, spesielt en sommer der vi kanskje har et ekstra behov for å komme oss mer ut, være sammen med venner og se lysere på fremtiden etter en lang nedstengning. Anthony Ramos, som ble kjent etter sin rolle i musikalen Hamilton, gjør en knallbra rolle som Usnavi de la Vega. Lin-Manuel Mirandra, som faktisk spilte Usnavi i scene-produksjonen fra 2005, spiller piragua-selgeren «the Piragua Guy». Vi ser også blant annet Jimmy Smits (som jeg aldri har sett synge og danse før!) og fantastiske Olga Merediz som «nabolagets bestemor» Claudia, en rolle hun også hadde i den originale 2005-musikalen.

Det er egentlig for mange gode skuespillere, sangere og dansere i denne filmen til å nevne her. Men In the Heights er helt tydelig Lin-Manuel Mirandas kjærlighetsbrev til filmen virkelige hovedrolle: Washington Heights.

The Piragua Guy (Lin-Manuel Miranda) og piragua-konkurrenten i gata (Christopher Jackson). Hamilton-fans vil sette ekstra pris på denne scenen!

Sterke følelser

Filmen skulle egentlig hatt premiere i fjor sommer, men som så mye annet ble den også utsatt på grunn av pandemien. Men jeg husker da jeg først så traileren for et års tid siden, og jeg må helt ærlig innrømme at den rørte meg til tårer. Så spørsmålet er om filmen kan gjenskape denne enorme positiviteten og håpet for en bedre (og pandemifri) fremtid på samme måte som bare en enkel trailer gjorde. Svaret er helt klart ja!

Så om du liker musikaler og lar deg sjarmere av hip hop og latino-kultur, er dette midt i blinken. In the Heights byr på knallbra musikk, humor, romantikk og glede. Dette er en skikkelig gladfilm som allikevel rører dypt, og jeg satt igjen med et digert glis på munnen godt etter at filmen var ferdig.

Jeg er sikker på at jeg kunne skrevet side opp og side ned om In the Heights. Men nå skal jeg heller ut å nyte sommeren!

In the Heights har premiere på kino 11. juni. Her er traileren jeg nevnte. Og etter den kan du se de første 8 minuttene av filmen.

Delta i diskusjonen