Topp fem Martin Scorsese filmer

Uansett hvilket tiår fra 1970 og frem til nå du velger en populær film fra, så er sjansen stor for at du ender opp med en Martin Scorsese-film. Den legendariske Hollywood-regissøren har stått bak en rekke storfilmer og bygd har seg opp sin helt egen fanskare gjennom 50 år med filmhistorie. Sammen med andre store navn som Steven Spielberg, George Lucas og Francis Ford Coppola var Martin Scorsese med på å revolusjonere måten filmer ble laget tidlig på 70-tallet.

Ved å ta en langt mer personlig og farlig tilnærming endret de tilnærmingen til spillefilmer for alltid. Scorsese har jobbet med noen av de største navnene i filmindustrien og har lansert den ene stjernespekkede filmen etter den andre. Det er derfor verdt å gjøre et tilbakeblikk og se på de fem beste filmene skapt gjennom linsen til Scorsese de siste 50 årene.

The Irishman (2019)

Det kan være vanskelig å plassere regissører i en boks, men Scorsese har uten tvil et forhold til klassiske gangsterfilmer. The Irishman er intet unntak, der Scorsese tar oss med inn i livet til Frank Sheeran. Den lojale leiemorderen for mafiafamilien Bufalino. Filmen har et stjernespekket galleri av skuespillere og blant annet Robert De Niro, Al Pacino, Harvey Keitel og Joe Pesci spiller kjente mafiosoer. Scorsese sjokkerte seerne da den biografiske filmen på hele tre og en halv time ble sluppet på Netflix.

Goodfellas (1990)

Klassikeren fra 1990 er en must-see for alle som elsker klassiske mafiafilmer. Gjennom filmen følger vi mafioso Henry Hill og hans liv i den italiensk-amerikanske mafiaen. Dette byr på en rekke utfordringer og intriger som går ut over både Henry selv og hans kone Karen. Med lojale partnere i Jimmy Conway og Tommy DeVito begir Henry seg ut på stadig dypere vann etter hvert som han dras inn i den mørke verden av organisert kriminalitet.  Filmen inneholder en rekke kjente skuespillere, blant annet Robert De Niro, Ray Liotta og Joe Pesci. Alle er gjengangere i en rekke av Scorsese sine filmer og har oppnådd stor suksess i sine roller som bøllete mafiosoer.

Filmen viser oss hvordan den italienske mafiaen i USA lenge hadde en vital rolle i markedet for gambling. I dag finner man et bredt utvalg spilleautomater på nett og det frynsete ryktet til bransjen er borte for lengst. I dag kan du spille på nett med et bredt utvalg av spill og automater som du tidligere kun fant i Las Vegas. Dette har gjort at stadig flere får tilgang til kasinospill på nett og bransjen har gjennomgått en omfattende digitalisering. Fra den spede begynnelsen på 90-tallet.

 

Taxi Driver (1976)

Taxi Driver en enestående klassiker fra biblioteket til Martin Scorsese. Filmen som tok en revolusjonerende tilnærming til spillefilm ble fort en suksess. I etterkant har filmen markert seg som en Hollywoodklassiker som fortsatt er på listen til mange kritikere blant de absolutt beste filmene fra 70-tallets Hollywood. Gjennom filmen følger vi en mentalt ustabil krigsveteran som jobber som taxisjåfør på nattestid i New York. Kjente ansikter fra filmen inkluderer Robert De Niro, Jodie Foster og Cybill Shepherd.

Raging Bull (1980)

I Raging Bull følger vi livet til bokseren Jake LaMotta som gjennom et liv av vold og temperament fører han til topps i ringen, men ødelegger livet hans utenfor. Denne filmen var en sensasjon da den traff kinoskjermene, siden vi fikk et direkte innblikk i hovedpersonene, noe som ikke tidligere var brukt for å fortelle historier. Scorsese tok i bruk en rekke virkemidler som tidligere aldri var brukt i spillefilm og mange valgte å følge etter det som senere ble til nye normer for å produsere spillefilmer. Nok en gang finner vi kjente ansikter fra Scorsese-universet med skuespillere som Robert De Niro, Cathy Moriarty og Joe Pesci.

Mean Streets (1973)

I Mean Streets tar Scorsese oss med inn i verden til en kriminell i 70-tallets Amerika. Dette var en av de første filmene der Scorsese og Robert De Niro jobbet sammen og filmen viste den rå virkeligheten mange opplevde på gata. I filmen forsøker Charlie å rydde opp i en feide mellom sin bestevenn Johnny og bøllene som Johnny skylder penger til. Dette drar oss med ut på en mørk ferd gjennom en underverden som sjeldent var portrettert i filmverden. Den brutale måten å vise dette til et stort publikum gjorde at filmen tidlig ble oppfattet som en forgjenger til mange av dagens gangsterfilmer.

Kort fortalt

Martin Scorsese har gjennom 50 år vært en av de mest produserende regissørene i det moderne Hollywood. Han likestilles gjerne med andre skapere som George Lucas og Steven Spielberg. Trioen har fått mye av æren for hvordan den moderne spillefilmen og fortellermåten har blitt utviklet siden tidlig på 70-tallet. Så om du plukker opp en klassiker fra de siste fem tiår, bør det ikke komme som en overraskelse at det er nettopp Martin Scorsese som står bak filmen.