4K HD Blu-ray: «The Sting» – Et mesterverk i nyoppusset drakt

6

En av filmhistoriens virkelig store filmperler er utgitt på 4K Ultra HD + Blu-ray. Uansett hvordan du ser The Sting er det alltid en glede å se den igjen.

Det er utvilsomt at The Sting (1973) med sine syv Oscar-priser er en av filmhistoriens viktigste filmer. Den vant blant annet prisen for beste film, beste regi og beste manus, men ingen skuespillerpriser. Det er en film man kan se om og om igjen, nesten årlig, og stadig bli overrasket over dens kvaliteter. Nå er Stikket, som den heter på norsk, sluppet i nyoppusset utgave på 4K Ultra HD kombinert med en Blu-ray. Har du ikke sett filmen tidligere bør du kjenne din besøkelsestid.

Manusforfatter David S. Ward ble inspirert til å skrive filmens manus da han gjorde undersøkelser om lommetyver til sitt første filmmanus. Med The Sting skrev han en svært forseggjort historie om svindlere og hans ønske var å regissere selv, noe han hadde fått løfte om fra produsent Tony Bill. Robert Redford likte manuset, men så raskt at prosjektet var avhengig av en erfaren regissør.

Gjenforent trio

Noen år tidligere hadde Robert Redford og Paul Newman laget den innovative og svært suksessfulle westernfilmen Butch cassidy and the Sundance Kid (1969). Regissøren var George Roy Hill og nå hadde han kommet over manuset til The Sting hos Universal Pictures. En gjenforening sto for tur med en svært ettertraktet regissør og den gang Hollywoods største mannlige skuespillere.

Joliet, Illinois 1936. Et av mafiaens bookmaker-kontor har blitt svindlet for et større beløp. På hovedkontoret gir sjefen Doyle Lonnigan (Robert Shaw) beskjed om å finne svindlerne og statuere et eksempel. Den impulsive småsvindleren John Hooker (Robert Redford) har allerede klart å svi av sin andel, men de får tak i og dreper hans partner Luther. Nå oppsøker John den legendariske storsvindleren Henry Gondorff (Paul Newman) for å hevne seg på Lonnigan.

Kuppfilm

The Sting kom etter sjangerdefinerende og suksessfulle filmer som Ocean´s 11 (1960), The Thomas Crown Affair (1968) og The Italian Job (1969) hvor fellesnevneren var svært utspekulerte kupp. The Sting omtales som en såkalt caper film, og mens amerikanerne skiller mellom caper og heist, bruker vi som regel bare fellessjangeren kuppfilm på norsk. Det viktigste med slike filmer er interessante karakterer vi liker. I alle filmene spilles svindlere og kjeltringer av kjente skuespillere som stilles i positivt lys, til tross for at de er kriminelle. Humor er ofte en viktig faktor og filmenes attraksjon ligger i fornøyelsen det er å se svindelen bygge seg opp og spillet utfolde seg.

The Sting er utradisjonell med sin tidsmessige plassering med bakteppe til den store depresjonen og den økonomisk vanskeligstilte tiden etter børskrakket i 1929. Filmen har herlige tidsriktige sett, kjøretøy og kostymer. Og ikke minst har alt i filmen riktig patina. The Sting er redigert og klippet med samme type wipes som illuderer den gamle klippestilen i Hollywood. Den føles dog ikke spesielt datert, men fremstår fortsatt som kul i dag. Den bruker litt tid for å finne formen i starten, men er nydelig i sin utførelse.

Ensemblefilm

Det er en ensemblefilm med kremen av skuespillere i alle roller. Paul Newman er perfekt castet i rollen som mesteren som fungerer som mentor for den yngre arvtageren. Robert Redford spiller i en av sine aller beste roller i samme tidsperiode som Tre dager for Condor (1975) og Alle presidentenes menn (1976). Robert Shaw er en fantastisk antagonist noen år før sin legendariske rolle som Quint i Haisommer (1975).

Det er den klassiske hvem lurer hvem-narrativet hvor spillet inkluderer mange aktører. På samme måte som karakterene er storsvindlere som skal lure sine ofre, lurer også filmen sitt publikum med stadig overraskende og snedige vendinger. Alt klaffer i The Sting; manus, cast, regien, den herlige tonen, den utspekulerte storsvindelen og dens mange plotvendinger. The Sting ble en overraskende suksess hvor folk gikk og så filmen flere ganger og den ble årets best besøkte film etter Exorcisten (1973). Oppfølgeren The Sting II ble sluppet i 1983, også skrevet av David S. Ward, men uten den opprinnelige casten ble dette ingen suksess.

The Sting er nå tilgjengelig på 4K Ultra HD + Blu-ray.