Kinesisk sensur kan kvele Hongkongs filmindustri

Den Beijing-vennlige regjeringen i Hong Kong har kunngjort at filmer som kan oppleves å støtte eller fremme aktiviteter som kan true nasjonal sikkerhet bør sensureres, melder BBC.

I tillegg til å sensurere filmer som anses som en trussel mot Kinas sikkerhet, vil sensuren også stoppe filmer hvis handlinger «ikke opprettholder Kinas suverenitet.»

Dette har allerede hatt en effekt. Hongkongs filmindustri har allerede begynt å selvsensurere og produksjon av filmer forventes å avta drastisk.

På fastlands-Kina gjennomgår alle filmer hard sensur, og bare noen få vestlige filmer utgis på kino hvert år. Imidlertid har Hong Kong historisk hatt større frihet, noe som har ført til en sterk filmindustri.

Berømte filmer produsert i Hong Kong inkluderer Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon, Wong Kar-wais In the Mood for Love og ikke minst en lang rekke kung fu-filmer med Bruce Lee, som Way of the Dragon.

Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon er blant filmene som er produsert i Hongkong.

Bakgrunn

Mellom 1842 og 1997 var Hong Kong en britisk koloni. I 1997 returnerte britene Hong Kong til Kina og systemet «ett land, to systemer» ble introdusert. Dette betydde at Hong Kong ville nyte friheter som ikke finnes på Kina. Hong Kong har også sitt eget parlament.

I følge avtalen vil systemet gjelde frem til år 2047, men Kina har tatt en rekke tiltak for å begrense Hongkongs autonomi. I april 2019 førte et lovforslag som utvidet mulighetene for å utlevere kriminelle mistenkte fra Hong Kong til Kina, til omfattende demonstrasjoner.

I mars i år hamret Beijing ut et nytt valgsystem som reduserer Hongkongs makt over regionen.