«The Courier» – Et mesterlig spiondrama

5

I 1962 oppdaget amerikansk etterretning sovjetiske mellomdistanseraketter på Cuba, noe som førte til den mest spente situasjonen i den kalde krigen så langt. Den ideologiske og politiske konflikten mellom USA og Sovjetunionen hadde pågått siden etterkrigstiden, og verden hadde aldri vært nærmere atomkrig.

The Courier er den sanne historien om den britiske forretningsmannen Greville Wynne, som på starten av 60-tallet ble rekruttert av den britiske etterretningstjenesten MI6 for å drive spionasje og smugling i Sovjetunionen. Den litt overvektige og festglade Greville var noe skeptisk og motvillig i starten, men utviklet seg til å bli en av MI6s aller viktigste spioner bak jernteppet. Til sammen smuglet han over 5000 pakker frem og tilbake til sine kontakter.

The Courier (2020) 112min | Thriller | March 19, 2021 (United States) Summary: Cold War spy Greville Wynne and his Russian source try to put an end to the Cuban Missile Crisis.
Countries: United Kingdom, United StatesLanguages: English, Russian

Persondrevet spiondrama

Regissør Dominic Cooke tar oss med igjennom denne gripende og intenst spennende historien med en mesterlig Benedict Cumberbatch i rollen som spionen Greville Wynne. Filmen gir oss et langt mer realistisk og lavmælt bilde av spionasje enn det vi ofte ser i andre filmer. Her går tankene lettere til John la Carré enn Ian Flemming.

Her er det ingen fancy biler, skjulte bomber eller knivblader i skotuppen. Når Greville får en slipsnål av sin kontakt i MI6 ser han ned på den og spør «Hva gjør denne? Skyter den giftige piler?» Dette er en film som vet nøyaktig hva den er, og hvordan den gjør det bra; et persondrevet drama om vennskapet mellom to spioner og familiefedre på hver sin side av jernteppet under den kalde krigen.

The Courier byr kanskje ikke på den mest originale historien. Mange av skikkelsene vi møter på veien kan lett virke som arketyper fra spionthrillere vi har sett før. Men det er også verdt å huske på at den sanne historien om Greville Wynne har vært med på å inspirere en flere av disse spionthrillerne siden den kalde krigen. Og med knallgodt skuespill og intens stemning hever denne filmen seg over mye av det som har kommet før.

Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), Dickie Franks (Angus Wright) og Emily Donovan (Rachel Brosnahan)

Et vennskap med fienden

Som en del av hans etterretningsvirksomhet i Sovjetunionen møter Greville den russiske obersten Oleg Penkovsky (spilt av den georgianske skuespilleren Merab Ninidze). De to familiemennene gjør det de kan for å motarbeide krigshisseren Khrusjtsjovs ambisjoner om å dra USA, og verden, inn i atomkrig og ødeleggelse.

Til tross for den iskalde og paranoide stemningen i The Courier, er det vennskapet mellom Greville og Oleg er det som står i fokus her. Det bygges opp en slags platonisk kjærlighet mellom de to spionene, der de går på Moskvaballetten sammen, har hemmelige møter på hotellrom og blir mistenkt for utroskap av sine ektefeller. Og etter hvert som reisene til Sovjetunionen blir hyppigere, blir Greville mer og mer avhengig av spenningen hans ansvar byr på og hans møter med sin venn Oleg på andre siden av jernteppet.

Dette vennskapet gjør også stemningen i The Courier langt mer intens og trykkende enn det vi kanskje er vant til fra andre spionthrillere. De har begge familie og barn og dermed mye å tape. Og etter hvert konflikten mellom stormaktene gradvis beveger seg mot kokepunktet, strammer grepet seg rundt de to spionene. Takket være knallbra skuespill fra både Cumberbatch og Ninidze, er det umulig å ikke bry oss om dem.

Oleg Penkovsky (Merab Ninidze) og Greville Wynne (Benedict Cumberbatch)

Blant de beste i sjangeren

The Courier er et intenst og spennende spiondrama om to gode venner fra hver sin side av den kalde krigen. Det gode skuespillet, både fra Benedict Cumberbatch og Merab Ninidze er det som virkelig bærer denne filmen og hever den opp over mange lignende filmer. The Courier kan lett ta sin plass blant klassikerne i sjangeren.

Om du liker filmer som Steven Spielbergs 2015-film Bridge of Spies, Tomas Alfredsons 2011-film Tinker Taylor Soldier Spy, eller bøker av John Le Carré, så vil dette være midt i blinken.

The Courier har premiere på kino 18. juni.