«Babyteeth» – tenåringskjærliget i skyggen av døden

5

Babyteeth har en fantastisk åpning. En halvnaken, manisk Moses  dytter den 16 år gamle Milla i togsporet i Sydney mens hun står på perrongen og venter på forstadstoget.

Dette mildt sagt noe spesielle møtet fører til forelskelse. Fortellingen om den kreftsyke Milla (Eliza Scanlen) som forelsker seg i den småkriminelle narkolangeren Moses (Toby Wallace) kan oppfattes som en mørk historie, blir en fargerik fortelling i Shannon Murphys regi.

Sykdommen preger livet til Milla. Noen dager orker hun skolen, mens andre dager sliter hun med å komme seg ut av sengen. Foreldrene hennes er kjærlige, men også overbeskyttende, noe som ier lett å forstå når der eneste barn er dødelig syk. Millas sykdom preger hele familien.

Livsgnist

Men at kroppen er skjør har ikke tatt livsgnisten fra Milla. I det hun opplever det brå møtet på perrongen vet hun vet hun at hun trenger Moses i sitt liv. Til tross for at han både stjeler og lyver har  han har et fantastisk smil og er interessert i henne langt utover sykdommen.

Milla vet at hun lever på lånt tid, og hun vil leve ut den tiden hun har. Hennes forelske i Moses setter foreldrene på prøve. De vil at hun skal få leve ut livet sitt, men Moses er ikke den de drømte om at hun skulle møte. Han er en hard nøtt å knekke for dem. På den ene siden enhver tenåringsforeldres mareritt – en eldre, rusavhengig tyv. På den annen side er det åpenbart at han gir datteren deres livsglede.

Velspilt

Millas besettelse av den skadede, avhengige Moses er elektrisk. Måten han sakte blir en del av foreldrenes hus, med sine glassvegger og frodige innendørs-utendørs beplantninger, er fascinerende.

Babyteeth er en usedvanlig velspilt film. De to unge hovedrolleinnehaverne er gode, men det er Ben Mendelsohn og Essie Davis som Millas foreldre som løfter filmen til noe langt utover det gjennomsnittlige.

Ingen som ikke selv har vært i den situasjonen at de kan miste et barn kan fullt ut kan forstå framstillingen av foreldrene. Moren som må gå på angstdempende piller og faren som ikke får plass til sine bekymringer. Deres fremstilling av alle problemene med Millas terminale sykdom samtidig som de sliter egne vanskeligheter og sin kjærlighet, er ikke mindre enn imponerende.

Australske Shannon Murphy har gjort en solid spillefilmdebut med Babyteeth.