Blu-ray, VOD, DVD: «Nomadland» – Oscar-vinner for beste film er nå fysisk

6

Den vant Gulløven i Venezia, Oscar for beste film og kvinnelige hovedrolle samt Golden Globe for beste drama og beste regi. Nå er Nomadeland ute på fysisk format.

Det er noe spesielt med skuespiller Frances McDormand som vi sjelden ser hos andre skuespillere. Hun plukker spennende roller og når hun først er med i noe vet vi at det blir interessant og betydningsfullt. Hun har blitt Oscar-belønnet tre ganger for sine atypiske hovedroller Marge Gunderson i Fargo (1996), Mildred i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) og nylige Fern i Nomadland (2020). Mye tyder på at hun etter hvert kan bli den som kan smykke seg med flest Oscar-hovedroller gjennom tidene.

I tillegg til hovedrollen er Frances McDormand også produsent på Nomadland. Det var hun som anskaffet filmrettighetene til Jessica Bruders bok «Nomadland». Her reiser journalisten Jessica rundt i en varebil for å bli kjent med den store massen av eldre amerikanere som ble ofre for nedgangstiden, og som på nomadisk vis reiser rundt i landet for å ta på seg lavkostjobber. Regissøroppdraget ga McDormand til Chloé Zhao grunnet hennes særegne filmatiske stil – hennes to forrige filmer er strømmetilgjengelig her til lands. Zhao har dessuten full kreativ kontroll som produsent, manusforfatter og klipper.

En slags roadmovie

Nomadland er en slags roadmovie om amerikanere på veien i et annet USA enn hva vi vanligvis kjenner til. Boken omhandler virkelige mennesker og noen av dem spiller faktisk roller i filmen som dermed speiler boken. Bakgrunnen ligger i nedleggelsen av et gruvesamfunn i Nevada som en følge av finanskrisen. I tillegg blir dødsfallet til hennes ektemann en katalysator for at Fern (McDormand) drar ut på sin nomadiske tilværelse.

Hun har plassert sine eiendeler i lagerrom, bor i varebil sin og kjører fra sted til sted hvor hun, basert på sesongetterspørsel, jobber deltid der det er behov for henne. Sammen med andre lever hun et i et nedskrudd tempo fri for stress og i et inkluderende og sammenvevd miljø av omreisende hvor alle tar vare på hverandre. Fern fungerer som vår guide gjennom det amerikanske landskapet og til denne typen tilværelse.

Sårbar og sterk

Det er ingen politisk film, men en kommentar til vårt levevis. Fern lever et annerledes liv som misforstås av hennes mer etablerte bekjentskaper med huslån og fast jobb. Fern har derimot friheten og lever i nuet fremfor å jobbe seg i hjel eller dø samtidig som du pensjonerer deg. Det handler om å nyte dagen samtidig som Fern til tider må streve seg gjennom uforutsette utgifter. Hun spiller både en sårbar og en sterk skikkelse hvor vi gradvis kommer tettere inn på henne.

Fascinasjonen i Nomadland ligger i Ferns møter med folk på reisen og hvordan hun behandler folk. Filmen hyller folkene som lever slik. Det er et lavmælt og neddempet drama som tar seg god tid til de små øyeblikkene. Det er slice of life som i hovedsak omhandler voksne mennesker, men den er ikke bare myntet på et eldre publikum. Det er historiefortelling på usedvanlig godt vis, en annerledes roadmovie og feelgood-film om et Amerika vi ikke kjenner til.

Poetisk og vakker

Nomadland er poetisk, drømmende og visuelt vakker, filmet av Zhaos faste filmfotograf Joshua James Richards. Den er laget på et autentisk og tilnærmet halvdokumentarisk vis med utstrakt bruk av ikke-profesjonelle skuespillere som var sentrale aktører i Bruders bok og som her spiller seg selv. Dette løfter filmen til et helt annet nivå. Nydelig musikk komponert av erfarne Ludovico Einaudi bidrar ytterligere til dens rørende historie.

Filmen gir ingen endelige svar, men stadig stiller den spørsmål om hvorfor folk gjør det motsatte av hva samfunnet ønsker de skal gjøre? Hva er det som driver Fern, hvorfor ønsker hun å leve slik og hva er det som appellerer med denne livsstilen?

Ekstramateriale

Selv om filmen har vært tilgjengelig på strømmetjenesten Disney+ i en tid er det mange som foretrekker det fysiske formatet og dets fordeler. Som ekstramateriale finner vi blant annet en interessant liten produksjon om forhistorien og overgangen fra bok til film. Vi serveres en minidokumentar om tanken bak filmen. Den er ikke laget som innsalgsmateriale, men den viser seg faktisk å være et godt supplement og svært interessant. I tillegg kommer en noe enklere Q&A fra Telluride filmfestival og to slettede scener hvor det virker som den ene er Frances McDormand som faktiser havner i samtale med det virkelige politiet..

Nomadland er nå tilgjengelig på Blu-ray og DVD. Den kan også strømmes på Disney+