Amazon Prime: «The Tomorrow War» – Intens action-sci-fi!

4

Det er fotballkamp og familier i de tusen hjem er samlet foran TV’en for å se favorittlaget deres kjempe sin vei til toppen. Plutselig, og bokstavelig talt ut av det blå, avbryter en stor gruppe tungt bevæpnede soldater kampen. De er utsendinger fra 30 år inn i fremtiden, og trenger nye krigere til en desperat krig mot bestialske, utenomjordiske skapninger i sin tid.

The Tomorrow War er action-orientert science fiction-film fra regissør Chris McKay. McKay, som ofte jobber med skøyerne Phil Lord og Chris Miller, er mer kjent fra animasjonsfilmer og serier som The Lego Batman Movie og Robot Chicken. The Tomorrow War er hans første live-action spillefilm. Denne gangen har han lagt til side både humor og satire til fordel for en mer dystert og actionfylt historie om tidsreising, romvesener og verdens ende.

The Tomorrow War (2021) 140min | Action, Adventure, Sci-Fi | 2 July 2021 (USA) Summary: A family man is drafted to fight in a future war where the fate of humanity relies on his ability to confront the past.
Countries: USALanguages: English

Kampen om fremtiden

Chris Pratt spiller familiefar og tidligere soldat Dan. Han er lærer, men et år etter at de tidsreisende ankom er det ikke mange elever som lenger ser poenget. Verden skal jo uansett gå under. Etter at alle verdens militærmakter har sendt alle sine soldater inn i fremtiden for å kjempe (og dø) mot skapningene, har det blitt iverksatt en 7-dagers verneplikt i fremtiden for sivile. De få som kommer tilbake gjør det som regel med store fysiske og psykiske skader.

Dan og andre sivile blir sendt til fremtiden der hans tidligere militærerfaring gjør ham til en naturlig leder. Her møter han sin egen datter (spilt av Yvonne Strahovski), 30 år eldre og leder for et forskningsprosjekt som kan hjelpe dem med å vinne krigen.

Men for å sitere den prøyssiske feltmarskalken Helmuth von Moltke: «Ingen plan overlever møtet med fienden.» Ting går selvfølgelig galt fra første stund. Etter en feilslått transport til fremtiden, blir Dan og de andre overlevende angrepet fra alle kanter. Dette leder selvfølgelig til en skikkelig heftig actionscene; den første av flere!

Diablo (Alexis Louder), Dan (Chris Pratt), Charlie (Sam Richardson) og Dorian (Edwin Hodge)

Bestialske skapninger og heftig action

Det er et rikelig med driv og energi i filmens mange action-scener. Filmen tar seg selv akkurat seriøst nok til at handlingen blir intens og spennende. Samtidig kommer denne intensiteten i stor grad av hvordan skapningene er laget. De er bestialske, raske, farlige, og det er mange av dem. De er på ingen måte like ikoniske som HG Gigers xenomorphs fra Alien-universet eller originale som mimics fra Doug Limans fantastiske Edge of Tomorrow, men de gleder allikevel en science fiction-nerd som meg.

Chris Pratt gjorde seg godt som actionhelt i denne filmen. Jeg er kanskje ikke helt overbevist ennå, men The Tomorrow War er et godt steg på hans lange veien fra humor til action. Jeg likte også spesielt kjemien han hadde med J.K. Simmons, som spiller Dans far.

J.K. Simmons spiller Dans eksentriske far.

Går tom for krutt

Men filmens jag etter actionscener kommer også med noen svakheter. The Tomorrow War har et tydelig punkt i handlingen som er så episk og over-the-top at det egentlig hadde vært et bra sted å avslutte filmen der. Men filmen slutter altså ikke der. Filmskaperne kunne med fordel ha stokket om på noen av scenene, for det som kommer etter dette punktet føles mer som en ettertanke eller del av en oppfølger.

Det betyr ikke at det er noe galt med filmens siste akt. Problemet er heller at det som kom før var så heftig at slutten ikke kan måle seg opp mot den. Det er som om regissør Chris McKay og manusforfatter Zach Dean brant av for mye av kruttet i filmens to første akter, og ikke hadde så mye igjen til den siste. Samtidig er denne slutten viktig for Dan og hans forhold til sin far. Den siste actionscenen er både heftig og personlig.

The Tomorrow War byr på actionfylt science fiction med noen heftige scener som får popcorn til å smake ekstra godt. Det er noen få innslag av humor i den, men det blir aldri fjollete. Men til tross for romvesener og tidsreising, klarer filmen å holde seg langt mørkere og mer seriøs enn det jeg i utgangspunktet forventet. Her får du action og spenning fra start til slutt.

The Tomorrow War har premiere på Amazon Prime Video 2. juli.