«Superman»-regissør Richard Donner er død

Richard Donner, Hollywood-regissøren med filmer som Superman, Dødelig våpen og The Goonies, er død 91 år gammel.

Hans store gjennombrudd kom med The Omen (1976), og han produserte seinere Free Willy og The Lost Boys.

Steven Spielberg, som skrev historien som The Goonies var basert på, forteller til  Variety at Donner var «begavet på tvers av så mange sjangre».

Superman (1978) med Christopher Reeve i hovedrollen blir ofte sett på som den første moderne superheltfilmen.

– Å være i kretsen hans var omtrent som å henge med favorittreneren din, den smarteste professoren, sterkeste motivatoren, kjæreste venn, dyktigste allierte, og – selvfølgelig – den største Goonie av alle, sa Spielberg.

Donner var født i Bronx, New York og begynte å jobbe i fjernsyn tidlig på 1960-tallet med antologiserier som The Twilight Zone og spionthrillereb The Man From Uncle.

Det var først på midten av 1970-tallet at han satte sitt preg på Hollywood. Hans Superman (1978) med Christopher Reeve i hovedrollen blir ofte sett på som den første moderne superheltfilmen.

Mel Gibson og Danny Glover spilte i Donners Dødelig våpen-filmer.

Donner regisserte og produserte The Goonies i 1985. Komedien forteller historien om en gruppe barn som jakter på en skjult skatt, og har blitt en kultklassiker.

Mel Gibson, som spilte hovedrollen i Donners Dødelig våpen-filmer samt Conspiracy Theory, sier tilVariety at Donner var «storslagen av hjerte og sjel, som han liberalt ga til alle som kjente ham. Hvis vi samlet alle de gode gjerningene han gjorde, ville det strekke seg til et ukjent sted i himmelen. Jeg vil veldig savne ham, med all hans ondskapsfulle vidd og visdom, sier Gibson.