«Chaos Walking» – God idé, dårlig gjennomføring

2

Se for deg dette: Alle dine bevisste tanker, fra barndomsminner og tilfeldige bilder til planer og ideer, blir vist til alle rundt deg. Den indre monologen du stadig går rundt med, enten den er om hva du skal si til den jenta du liker eller om hva du skal ha til middag i kveld, får alle rundt deg høre. De bildene du tenker på, får alle se.

Dette er premisset i Doug Limans science fiction-thriller Chaos Walking, som er basert på Patrick Ness’ young adult-roman The Knife of Never Letting Go. Filmen tar opp temaer som oppvekst og giftig maskulinitet mens den leker med «Ikke tenk på en elefanten»-utfordringen. Ikke sikker på hva jeg mener? Ok. Prøv å ikke tenke på en elefant mens du leser dette. Du tenkte nettopp på en elefant, ikke sant?

Chaos Walking (2021) 109min | Action, Adventure, Fantasy, Sci-Fi | March 5, 2021 (United States) Summary: Two unlikely companions embark on a perilous adventure through the badlands of an unexplored planet as they try to escape a dangerous and disorienting reality where all thoughts are seen and... Read all
Countries: United States, Canada, Hong Kong, LuxembourgLanguages: English

New World, 2257

Chaos Walking tar oss med til planeten New World (ingen ekstra-poeng for originale navn). Året er 2257 og kolonien som ble etablert her for flere generasjoner siden har for lengst mistet kontakten med Jorda. Nybyggerne på planeten har spredt seg til i små byer som minner mer om noe fra en western-film. Det kan diskuteres hvorvidt Chaos Walking er en western-film i science fiction-forkledning, men her er det iallefall hester og cowboy-hatter.

Men det spesielle med New World er at folks tanker kan både sees og høres. Dette gjelder riktignok kun gutter, menn og hannkjønn av intelligente skapninger. For nybyggerne på denne planeten må dele den med de innfødte, en humanoid rase skapninger som er både fryktet og jaget av menneskene. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at dette er filmens svar på «indianere», og at det ikke alltid har gått fredelig for seg. Men vi ser ikke så mye til dem i filmen.

Viola (Daisy Ridley) og Todd (Tom Holland)

Ingen kvinner i Prentisstown

Vi følger tenåringen Todd (spilt av Tom Holland) som kommer fra småbyen Prentisstown. Byen er oppkalt etter den tvilsomme borgermesteren David Prentiss, som her er spilt av en tilsynelatende misfornøyd Mads Mikkelsen. Det er ingen kvinner i denne byen, og vi får vite at de ble alle drept av de innførdte da Todd var liten.

En dag krasjlander et romskip rett bak gården der Todds familie jobber. Det er én overlevende; en reisende fra Jorda som speider for en ny gruppe kolonister. Og hun er en jente! Sinne, frustrasjon og konflikt (og sikkert en hel haug del hormoner!) blusser opp blant mennene i kolonien, og det tar ikke lang tid for Todd og nykomlingen Viola (spilt av Daisy Ridley) er på flukt fra den onde borgermesteren og hans følge.

Borgermester Prentiss (Mads Mikkelsen)

Flate og underutviklede roller

Chaos Walking byr på et knippe gode ideer, og planeten New World virker godt detaljert og spennende. Menns tanker manifisterer seg som skyer av bilder og lyd over hodene deres, noe som skaper både både spenning og forvikling. Men da er det også ekstra frustrerende når filmen sliter med å gi oss interessante roller. Med unntak av Todd og Viola fremstår resten av filmens rollegalleri (ja, selv Mads Mikkelsens onde borgermester) mer som funksjoner enn velutviklede og troverdige personer (skurk, slem borgermester, fanatiker, snill borgermester osv).

Samtidig gjør filmen flere forsøk på verdensbygging, men det kan virke som om filmskaperne ikke tørr å gå hele veien. Planeten New World er spennende nok, med en rekke gode konsepter og mysterier i bunnen, men de blir droppet til fordel for action og jakt. Nå er det verdt å huske på at denne filmen er basert på første bok i en trilogi. Jeg er sikker på at om denne filmen hadde fått en oppfølger (noe jeg tviler på at den får) så ville New World blitt utforsket mer.

Tanker manifesterer seg som skyer av farger og lyd.

Helt brukbar science fiction

Regissør Doug Liman, som står bak en av mine favoritt science fiction-filmer (Edge of Tomorrow) kan sjangeren. Det er derfor nesten ubegripelig at resultatet kunne bli så tannløst og blodfattig som dette.

Men dersom du ikke tar den manglende verdensbyggingen så nøye, og du føler du kan tilgi noe flate og uinteressante skurker og bakgrunnsroller, er dette en helt grei, om noe forglemmelig, science fiction. Her får vi et knippe gode ideer kombinert med en noe overfladisk utforskning av hvordan et samfunn ville fungert der alle maskuline tanker står fremme til fullt skue.

Chaos Walking har kommer på kino 16. juli. Den har også kommet ut på Bluray/4K og DVD, og kan bestilles fra Platekompaniet.