Renate Reinsve ble beste skuespillerinne i Cannes – her er alle vinnerne

 Renate Reinsve vant prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes for sin rolle i filmen Verdens verste menneske.

Dermed ble hun historisk som første norske skuespillerinne som stakk av med den ettertraktende prisen. Sammen med filmens regissør Joachim Trier var Reinsve til stede da hovedprisene ble delt ut under den 74. filmfestivalen i Cannes lørdag kveld.

– Tusen takk. Og tusen takk til juryen, jeg beundrer dere så mye. Denne prisen tilhører så mange, sa en rørt Renate Reinsve da hun mottok prisen lørdag kveld.

Historisk Gullpalme

Også årets Gullpalme ble historisk; den gikk til  Titane – en underlig film full av sex og vold. Regissør Julie Ducournau er bare den andre kvinnen som mottar Gullplamen og den første kvinnen som vinner den alene.

Filmen, som er Ducournaus andre film, forteller historien Filmen, som er Ducournaus andre film, forteller historien om  Alexia, en ung psykopat som i en ung alder blir utsatt for en bilulykke, noe som resulterer i en implantert metallplate i hodet. Dette er begynnelsen på en marerittlignende reise som inkluderer drap, mye blod og sex med biler.

Gullpalme-vinneren Titane we en marerittlignende reise som inkluderer drap, mye blod og sex med biler.

Prisen ble avslørt for tidlig av juryleder Spike Lee i begynnelsen av lørdagens seremoni. Jurypresidenten slapp den store hemmeligheten allerede da prisutdelingen stasrtet, før han sa til publikum: «Jeg beklager at jeg har rotet til.»

Ducournau var fremdeles emosjonell da filmen hennes ble offisielt kunngjort som vinner, og la til: «Denne kvelden har vært perfekt fordi den har vært ufullkommen.»

Titane har blitt beskrevet som en av de mest sjokkerende som noen gang er vist på festivalen. Filmen er allerede kjøpt til Norge av Another World Entertainment,

Årets Cannes-vinnere

Gullpalmen: Julia Ducournau for «Titane» (France)

Grand Prix: Delt mellom Ashgar Farhadi for «A Hero» (Iran) og Juho Kuosmanen for «Compartment No.6» (Finland)

Beste regoissør: Leos Carax «Annette» (Frankrike)

Beste skuespikllerinne: Renate Reinsve for «Verdens verste menneske» (Norge)

Beste skuespiller: Caleb Landry Jones for «Nitram» (USA)

Beste manus: Hamaguchi Ryusuke ogTakamasa Oe for «Drive My Car» (Japan)

Jury-prisen: Delt mellom Nadav Lapid for «Ahed’s Knee» (Israel) and Apichatpong Weerasethakul for «Memoria» (Thailand)

Beste førstefilm: Antoneta Kusijanovic for «Murina» (Kroatia)

Beste kortfilm: Hong Kongs «All The Crows In The World» Tang Yi