«The Suicide Squad» – Blodig, gørrete og hysterisk morsom!

5

En gjeng hardbarka soldater, kriminelle og gærninger har ankommet en øy i Sør-Amerika. Med seg har de en ustabil, hvitsminket dame med et spyd, en jente som kan kommunisere med rotter, en fyr som kaster livsfarlige polkadotter og et glupsk hai-menneske med smak for menneskekjøtt. De er her for å ta knekken på en gigantisk sjøstjerne fra verdensrommet.

Mulig du nå tenker: «Eh… hva for noe??»

The Suicide Squad (2021) 132min | Action, Adventure, Comedy, Sci-Fi | August 6, 2021 (United States) Summary: Supervillains Harley Quinn, Bloodsport, Peacemaker and a collection of nutty cons at Belle Reve prison join the super-secret, super-shady Task Force X as they are dropped off at the remote, ... Read all
Countries: United StatesLanguages: English

The Suicide Squad er den nyeste filmen basert på DCs superhelt-univers. Dette er ikke førsten gangen det er laget en film om denne gjengen med skurker og monstre. Vi trenger ikke å se lenger tilbake enn til 2016 for å se David Ayers tolkning. Men et gjensyn med Ayers film er det få fans og kritikere som vil utsette seg for. 2016-versjonen av Suicide Squad, med Will Smith i hovedrollen, ble stort sett slaktet av både fans og kritikere.

Denne gangen er det James Gunn som sitter i registolen. Den amerikanske regissøren er kanskje best kjent for sine Guardians of the Galaxy-filmer, men står også bak en rekke mindre kjente filmer, som superhelt-komedien Super og den hysteriske science fiction-grøsseren Slither. Og det var egentlig ingen tvil på forhånd; Gunns helt unike stil, humor og evne til å regissere action, er en perfekt match for DCs The Suicide Squad.

Polka-Dot Man (David Dastmalchian), Peacemaker (John Cena), Bloodsport (Idris Elba) og Ratcatcher 2 (Daniela Melchior)

På selvmordsoppdrag til Sør-Amerika

OK, så med det oppklart, la oss se litt mer på handlingen. Vi følger altså en gjeng fengslede superskurker fra DCs tegneserieunivers. Hver av dem har gjort en avtale med en skummel organisasjon: utfør en rekke oppdrag for å få lavere straff. Om de prøver å rømme, sprenger en bombe som er operert inn i nakkene deres.

Denne gangen er oppdraget å infiltrere en øy i Sør-Amerika. Den gamle diktatorens regjering har blitt avsatt i et kupp, og den nye militærjuntaen har tatt et superhemmelig våpen: en massiv «sjøstjerne» fra verdensrommet med evne til å kontrollere mennesker. Oppdraget til gjengen er å ta seg inn på øya og ødelegge alle spor av dette beistet. Ting går selvfølgelig ikke etter planen.

Med rette gærninger til jobben

Så la oss møte gjengen. Vi har Bloodsport (spilt av Idris Elba), med sin evne til å gjøre alle gjenstander om til dødelige våpen. Peacemaker (spilt av John Cena) som bare vil skape fred, samme hvor mange han må drepe for å oppnå det. Harley Quinn (spilt av Margot Robbie) er Jokerens eks-kjæreste, og mer trenger vi ikke å si om det. Ratcatcher 2 (spilt av Daniela Melchior) kan kontrollere og kommunisere med rotter. Polka-Dot Man (spilt av David Dastmalchian) kaster dødelige polkadotter om du minner for mye om moren hans. Menneskehaien King Shark (spilt av Sylvester Stalone) vil helst bare finne en god venn… og spise mennesker! Og sist, men kanskje minst, har vi oberst Rick Flag (spilt Joel Kinnaman), som prøver å holde styr på denne gjengen med gærninger.

Ting går ikke alltid etter planen.

The Suicide Squad overrasket. I et filmlandskap overmettet av superheltfilmer, var dette noe nytt og forfriskende. James Gunns sjarm og humor kommer godt til syne her, og det er tydelig at han har fått fritt spillerom til å lage filmen han virkelig ønsket å lage. Filmen er også overraskende varm og til tider svært så emosjonell. Det menneskelige i disse ofte så umenneskelige skikkelsene kommer frem bedre enn det vi er vant til å se i det meste av superheltfilmer nå om dagen.

Samtidig er The Suicide Squad full av noe av den mest brutale og gørrete volden jeg har sett i sjangeren. Folk blir lemlestet, skutt i filler, partert og til og med spist levende. Dette er på ingen måte en film for de yngste, og jeg ville nok satt et lite spørsmål ved foreldreevnene til de som velger å ta med barna sine på denne filmen. Hadde jeg sett den som 10-åring, hadde jeg antagelig fått mareritt i lang tid etterpå.

Bloodsport (Idris Elba) og King Shark (Sylvester Stallone)

Ikke som andre superhelt-filmer

Om man skal gjøre en sammenligning med andre superheltfilmer, er dette langt mer Deadpool enn Superman. Det er ingen dypere mening å finne her, bare ren moro; blodig, gørrete og ultra-voldelig moro. Hver av skurkene og antiheltene får tid i rampelyset, og det skinner igjennom at de har hatt det gøy mens de spilte inn dette. Ratcatcher 2 var kanskje min favoritt av dem, spesielt i de varmere og emosjonelle scenene hun hadde med Bloodsport og King Shark. I en film som dette, med hardbarka superskurker og antihelter, er det en positiv overraskelse å se så mye vekt bli lagt på vennskap og omtanke.

The Suicide Squad føles egentlig litt som rettferdighet etter den elendige 2016-versjonen til David Ayer. Filmen er et godt eksempel på hva som kan skje når man velger riktig regissør til rett manus, og lar vedkommende få fritt kreativt spillerom. Filmen oser av James Gunns stil og sjarme, og jeg håper virkelig han får anledning til å lage flere av disse. Her møter vi noen av de kuleste antiheltene jeg har sett på veldig lenge, og antagelig det som er filmhistoriens søteste rotte!

The Suicide Squad har premiere på kino 6. august. Husk å sitte igjen til etter rulleteksten for ekstra scene!

Advarsel: Traileren er Red Band, som betyr at den er full av blod, gørr og ufint språk. Men om du vil se denne filmen, bør kanskje ikke det plage deg uansett. Enjoy!