Det er nesten vanskelig å tro, men i år er det 40 år siden vi for første gang så Harrison Ford ta på seg den nå ikoniske hatten og pisken. Raiders of the Lost Ark, eller Jakten på den forvunne skatten, som den heter på norsk, har altså vært ute i fire tiår. Ja, det er lov å si at tiden flyr. 

Filmen har siden den gang blitt en av filmhistoriens store klassikere. Raiders of the Lost Ark, som har sine fans verden rundt, blir fremdeles sett og snakket om i media og populærkultur.

Jeg har selv vokst opp med denne filmen og filmens til nå fire oppfølgere. Indiana Jones var på mange måter min barndomshelt. Der Star Wars lot meg drømme meg bort til en galakse langt, langt borte, føltes Indys eventyr langt mer ekte, mer håndfast for meg som barn.

I anledning 40-årsjubileet til Raiders of the Lost Ark, snakket jeg nylig med selveste Karen Allen, som spilte Marion Ravenwood i filmen. Og jeg må ærlig innrømme at det føltes ganske så surrealistisk å snakke med min barndoms store actionheltinne.

Og før vi går over til intervjuet, er det bare å nevne at alle fire Indiana Jones-filmene kan sees på Paramount+.

Her er samtalen jeg hadde med Karen Allen:

På ville veier

Når vi først møter Marion i Nepal, er hun langt hjemmefra. Samtidig tjener hun penger ved å drive en bar og drikke de lokale tøffingene under bordet. Kan du si noe om hvordan dere kom opp med Marions bakgrunnshistorie?

-Faktisk så var dette den første scenen de ba meg gjøre audition på. Da Spielberg vurderte hvem som skulle få rollen, var det en lengre liste med skuespillere som ble vurdert. Og da jeg skulle gjøre en audition, sendte de meg kun den scenen.

Jeg bodde i New York på den tiden, og han ba meg komme over til Los Angeles. Da jeg leste scenen forelsket jeg meg virkelig i Marion. Jeg syntes scenen var vakker, og så flott skrevet. Det var en virkelig ekstraordinær måte å introdusere en rolle på. Her møter vi altså Marion. Hun drikker shot etter shot, og på den andre siden av bordet sitter det denne enorme, 200kg tunge mannen. Tilskuere setter penger på hvem av dem som kommer til å svime av først. Jeg syntes det var en fantastisk måte å introdusere Marion til historien.

Karen Allen som Marion Ravenwood

Kjærlighet og slag i trynet

Når Marion ser Indiana Jones, får vi et sterkt inntrykk av at de to har en fortid som kanskje ikke er så positiv. Kan du si litt mer om hva du tror skjedde mellom dem og hva slags forhold de hadde?

-Ifølge manuset var det slik at Indy hadde vært studenten eller lærlingen til Marions far. Det var ikke så mange detaljer rundt det, men jeg fikk inntrykk av at de hadde hatt en flørt, og at Marion ble forelsket i ham. Jeg tror faktisk hun elsket ham, og så bare forsvant han.

Vi snakket en god del med Spielberg om dette, og vi tenkte en god del over hva som hadde skjedd mellom dem. Jeg tror kanskje de hadde hatt et nært forhold, men usikker på nøyaktig hvor nært, fordi hun var bare 16 eller 17 år gammel på den tiden. Det kan hende at faren hennes ble frustrert og sint fordi han ikke ville at datteren skulle være involvert med Indy.

Så han bare forsvant en dag, og hun følte seg knust og forrådt. Og etter at årene gikk ble hun bare rasende på Indy. Og det er noe jeg virkelig liker med Marion: I stedet for å gå inn i en lang greie om psykologien rundt det hele når han kommer tilbake, så bare gir hun ham et skikkelig slag i ansiktet som et enkelt uttrykk for hvordan hun følte det.

Harrison Ford som Indiana Jones og Karen Allen som Marion Ravenwood

Ingen jomfru i nød

Jeg har et inntrykk av at Raiders of the Lost Ark ble laget på en tid der sterke kvinnelige roller var et unntak fra regelen. Da dere lagde filmen, var det alltid slik at Marion skulle være en sterk rolle, eller følte du deg noen gang presset inn i «jomfru i nød»-stereotypen?

-Det er interessant, for når vi møter Marion er hun en sterk og uavhengig kvinne som bor i Nepal etter at faren har dødd. Her overlever hun ved å drive med noe så ekstremt som å drikke folk under bordet.

Men etter at vi får denne bakgrunnen, var det en stund hun ikke føltes så veldig utviklet som rolle. Og det var noen perioder der hun begynte å bevege seg mer og mer mot den typiske «jomfru i nød»-klisjéen. Jeg var veldig motstander av det, spesielt siden vi hadde utviklet en så sterk rolle i begynnelsen. Og det var noen ganger hun ble mer jomfru i nød i manuset. Det kan være gøy nok å spille på dette, men det gikk for mye imot slik vi møtte henne i starten.

Jeg gikk ofte til Spielberg for å si ifra når jeg syntes hun ble litt for mye jomfru i nød, og jeg var veldig direkte om det, og hvordan Marion kunne fortsette å være den sterke rollen hun ble introdusert som. Samtidig er filmen en hyllest til den typen filmer som ble laget på 50-tallet og tidlig 60-tallet, der kvinnens rolle ofte var å være en jomfru i nød. Så jeg syntes også det var gøy å spille på denne sjangeren, men jeg sa i fra om det tippet for mye i den ene eller den andre retningen.

Marion og Indy i trøbbel!

Auditions og alternativer

Jeg leste en gang at Harrison Ford ikke var det første valget for rollen som Indiana Jones. Kan du si litt om hvordan dere fikk rollene som Marion og Indy?

-Jeg hadde vært med i tre filmer tidligere, der alle var laget av venner av Spielberg. Og han så meg i disse. Det var Animal House av John Landis, The Wanderers av Phil Kaufman og en film som het A Small Circle of Friends som ble laget av Rob Cohen. Steven hadde sett alle disse filmene, og da han var klar for å finne skuespillere, spurte han om han kunne ta et møte med meg.

Spielberg kom så til New York der jeg bodde, og vi møttes og snakket i kanskje 15 minutter. En måneds tid senere spurte de om jeg kunne komme til Los Angeles for å gjøre noen opptaksprøver med noen andre skuespillere. Tom Selleck ble opprinnelig valgt til rollen som Indy. Men han hadde også Magnum PI, og de ville ikke slippe ham fra den kontrakten. Så han følte seg knust, fordi han ikke kunne gjøre det.

Så jeg tok flyet til Los Angeles og gjorde en audition med en skuespiller som heter Tim Matheson, som hadde vært i Animal House med meg, samt en annen skuespiller som heter John Shae. Og det var slik jeg fikk rollen.

Og som du vet var Harrison der i området. Han hadde nylig gjort Star Wars, med oppfølgeren på vei ut på den tiden. Og noen tenkte at han kunne likeså godt være både Han Solo og Indiana Jones.

Steven Spielberg, Karen Allen og Harrison Ford på innspillingen av Raiders of the Lost Ark.

På eventyr i 40 år

Når du ser tilbake på det nå, hva føler du om at Raiders of the Lost Ark har blitt en så ikonisk film, som fremdeles ses på og snakkes om av så mange?

-Filmene har betydd så mye for så mange og blitt så ikoniske. Det er en helt fantastisk følelse for meg. Som skuespiller kan man gjøre så mye forskjellig arbeid og være med på så mange prosjekter. De fleste filmene man er med på forsvinner kort tid etter folk har sett dem, for å si bli glemt. Men noen filmer blir ikke glemt. De blir med oss videre, sett igjen og igjen. Og hvert tiår er det en stor feiring, og man ser hvordan mange ser filmen for første gang, flere tiår etter at den kom ut.

Jeg er veldig stolt av å ha vært med på dette. Det er så mange som elsker disse filmene og deler dem med barna sine. Og de vil dele filmen med sine barn igjen. Og slik er det ikke bare i USA, men også resten av verden.

Jeg har opplevd at folk kommer bort til meg i for eksempel Chile og andre steder og kaller meg Marion Ravenwood. Og jeg synes det er fantastisk hvordan filmen er med på å bringe folk sammen, uavhengig av hvor de kommer fra.

Om forfatter

Eirik Bull er filmjournalist og kritiker. Han har utdanning innen film- og tv-produksjon, markedsføring og merkevareledelse. Eirik er redaktør for den engelskspråklige filmnettsiden FilmLore og er skriver frilans for Cinema. Han har en stor interesse for science fiction, fantasy, mytologi og popkultur.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen