Klockan 13 prick i Svenska Akademiens hörsal stiger ständige sekreteraren Horace Engdahl ut genom dörren för att tala om att engelske dramatikern författaren Harold Pinter fick Nobelpriset i litteratur 2005 / press massmedia Akademier Svenska Akademien / Litteratur Priser / Nobelpriset Nobelfesten 2005 / Engdahl Horace Sit / Yrken Journalist Journalister / Press Massmedia (c) Kent Hult / Sydsvenskan / IBL

Viaplay med dokumentarserie om overgrepene som stoppet Nobelprisen i litteratur

Høsten 2017 slo nyheten ned som en bombe. Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, ble anklaget for å vite om seksuelle overgrep begått av kulturprofilen Jean-Claude Arnault – uten å reagere.

Viaplays originalproduksjon The Prize of Silence er en dokumentarserie om hendelsene som nesten knuste det tradisjonelle akademiet.

I dokumentaren møter vi flere av kvinnene som ble utsatt for Arnault, samt akademimedlemmer og internasjonale eksperter. Viaplay-serien er produsert av Joel Karsberg, en av skaperne bak den internasjonale suksessen Surviving R. KellyThe Prize of Silence har premiere på Viaplay til høsten.

Jean-Claud Arnault og hans kone, akademimedlemmet Katarina Frostensson, drev en kulturforening i samarbeid med akademiet. Hans nære forhold til akademiet ga Arnault makt i kulturverdenen, en makt han brukte for å forgripe seg på, og deretter tie, unge kvinner. Arnault ble dømt til fengsel i 2018. I den engelskspråklige dokumentarserien The Prize of Silence, dykker vi inn i en av vår tids viktigste spørsmål, om hvordan kvinner blir objektifisert, utnyttet og utsatt for seksuell vold i miljøer der de burde føle seg trygge, men også om konsekvensene som kommer etterpå, og frykten for å bli utsatt for enda mer lidelse hvis de prøver å få mektige menn dømt.

– Da jeg ble bedt om å produsere denne dokumentarserien, nølte jeg ikke et sekund. Dette er akkurat den typen innhold jeg har produsert de siste årene. Innhold som løfter opp og belyser menns vold mot kvinner, maktstrukturer og stillhetskulturer. Vi møter modige kvinner som forteller om det verste de har vært gjennom, seksuelle overgrep og konsekvensene av det. De forteller om hvordan makt kan brukes og manipuleres og hvordan stillheten fra omgivelsene bekrefter følelsen av at alt var deres feil, sier Martina Iacobaeus, produsent for The Prize of Silence.