«Gunda» nominert til Nordisk råds filmpris 2021

Victor Kossakovskys Gunda hadde verdenspremiere på Berlinalen i 2020, og slo umiddelbart an blant publikum og kritikere. Filmen ble solgt til mer enn 40 territorier og kortlistet til Oscar, og nå er den nominert til Nordisk råds filmpris.

Det er første gang siden 2002 at en norsk dokumentar er nominert til den prestisjetunge prisen.

 Den unike og tankevekkende dokumentaren handler om purka Gunda, to snarrådige kyr og et sjarmtroll av en enbeint kylling. Filmen er regissert av russiskfødte Victor Kossakovsky, en innovativ og prisbelønt dokumentarfilmskaper.

Victor Kossakovskys Gunda er Norges kandidat til Nordisk Råds filmpris. Foto: Vera Ainara)

Filmografien hans spenner over en rekke ulike emner, men utforsker alltid samspillet mellom virkeligheten og poetiske øyeblikk. Filmens produsent, Anita Rehoff Larsen (Sant & Usant),  har arbeidet med norske og internasjonale regissører siden 2010. Nylig var hun også aktuell med Sisters on Track, den første norske orginale Netflix-dokumentaren.

Her der andre nominerte:

  • Danmark: Flukt

Av Jonas Poher Rasmussen (regi og manus), Amin (manus), Monica Hellström (produsent), Charlotte De La Gournerie  (animasjonsprodusent) og Signe Byrge Sørensen (produsent).

For over 20 år siden flyktet Amin fra Afghanistan og ankom Danmark som enslig mindreårig. 36 år gammel og på terskelen til å slå seg ned med sin forlovede, Kasper, føler Amin trang til å konfrontere sin skjulte fortid – ved å fortelle livshistorien sin til hans venn gjennom mange år, dokumentaristen Jonas Poher Rasmussen.

Norsk premiere: 8.oktober 2021

 

  • Finland: Ensilumi (Any Day Now)

Av Hamy Ramezan (regi og manus), Antti Rautava (manus), Jussi Rantamäki (produsent) og Emilia Haukka (produsent).

Familien Mehdipouri bor i et interneringssenter for flyktninger i en liten finsk by. De har troen på en fremtid i Finland, men får snart en nedslående beskjed om at deres asylsøknad har blitt avslått.

 

  • Island: Alma

Av Kristín Jóhannesdóttir (regi og manus), Guðrún Edda Þórhannesdóttir (produsent), Friðrik Þór Friðriksson (produsent) og Egil Ødegård (produsent).

Alma soner på en psykisk avdeling for å ha drept kjæresten sin, en forbrytelse hun ikke kan huske. Men når hun oppdager at kjæresten fortsatt lever, bestemmer hun seg for å flykte og drepe ham tross alt.

Norsk premiere: 22.oktober 

 

  • Sverige: Tigrar

Av Ronnie Sandahl (regi og manus) og Piodor Gustafsson (produsent).

For Martin har det aldri vært noen alternativer. Han vil bli fotballproff for enhver pris. Når han blir solgt til en italiensk storklubb, er han fornøyd med å vinne. Men drømmen blir raskt til et iskaldt mareritt. Alene i et nytt land, omgitt av hard konkurranse der lagkameratene ønsker å se ham mislykkes, handler det ikke lenger om profitt og tap. Det handler om liv eller død i en verden der alt og alle kan kjøpes for penger.

 

Prisen offentliggjøres tirsdag 2. november 2021, under Nordisk råds sesjon i København