«The Dry» – glimrende noirfilm om klima- og mental krise

5

Personlig krise i forbindelse med klimakrisen er en vinnende kombinasjon i disse dager. Australske Robert Connolly har laget en film som til de grader tar tak i begge deler.

Du har sannsynligvis sett mange filmer som ligner mye på The Dry. Filmen er en klassisk om en utenforstående som vender tilbake til hjembyen for å løse en mystisk drapssak. The Dry er basert på en bestselger fra 2017 av Jane Harper. Manuset av Harry Cripps og Robert Connolly byr på en rekke skjeletter i skapet.

Filmen tar oss med til  Kiewarra, en småby i Australia, hvor det er gått 324 dager siden sist de hadde regn. Både landskapet og innbyggerne preges av klimakrisen som også rammer dem mentalt.

The Dry 117min | Crime, Drama, Mystery, Thriller | May 21, 2021 (United States) Summary: Aaron Falk returns to his drought-stricken hometown to attend a tragic funeral. But his return opens a decades-old wound - the unsolved death of a teenage girl.
Countries: Australia, United StatesLanguages: English

Aaron Falk (Eric Bana), en Melbourne-basert føderal agent, har returnert til sin lille hjemby for en tragisk begravelse: en mann, kone og barn drept i et tilsynelatende drap-selvmord hvor Falks barndomsvenn har drept sin kone og sønn før han rettet hagleløpet mot seg selv.

Gamle sår

Aaron har ikke vært i hjembyen på et par tiår og planlegger en rask tur inn og ut, men den døde mannens foreldre ber ham om å undersøke saken; de kan ikke trå at sønnen har drept sin egen familie og seg selv. Falk samtykker i å «se nærmere på» noen aspekter ved dødsfallene, hovedsakelig som en tjeneste for Luke sin aldrende mor. Hans etterforskning åpner de uunngåelige gamle sårene og gamle flammer tennes igjen.

Eric Bana er fremragende som i hovedrollene og får god hjelp av en sterk rollebesetning.

Alt og alle i Kiewarra blir forandret og drives av tørken. Byens økonomi er elendig, virksomhetene er alle konkurs, eller på randen av konkurs, menneskene – de som ikke har reist – er trette, utslitte – og ofte fiendtlige. Landet som omgir dem preges av mislykket monokultur og mekanisering. For å komplisere det hele ytterligere tror minst halvparten av byen innbyggere  at Aaron og Luke på en eller annen måte var medskyldige i døden til Arons kjæreste 20 år tidligere.

Den gamle badeplassen fra Aaarons ungdomstid i byen er forlengst er blitt et offer den globale oppvarmingen – vannuhullet har tørket ut. Gamle elveleier som en gang var lekeplassen for bekymringsløse ungdommer  ligger der nå som inntørkede skjelletter i det brunsvidde landskapet som en gang var frodig og blomstrende.

Både landskapet og innbyggerne preges av klimakrisen som også rammer dem mentalt.

Velkomponert

Eric Bana er fremragende som i hovedrollene og får god hjelp av en sterk rollebesetning. En film som dette er avhengig av sterke biroller som kan underbygge hovedkarakteren. I The Dry finne vi dem i alle roller. Bruce Spence imponerer som Lukes ødelagte far Gerry sammen med Julia Blake i rollen som kona Barb. William Zappa er glimrende i rollen Mal Deacon, en far som tilsynelatende ble gal av datterens død.

Regissør Robert Connolly har laget et usedvanlig velkomponert drama. Den er en oppslukende og spennende thriller. Connolly skjærer frem og tilbake mellom de historiske og de nåværende whodunits og slipper oss bare sakte inn i karakterenes hemmeligheter og agendaer.

The Dry er en glimrende noir som tar sjangeren inn i vår politisker virkelig og klimadebatt.