For litt over et tiår siden ble klassikeren De dødes tjern (1958) utgitt på DVD i Norge av Nordisk Film. Nå slippes den på Blu-ray i USA som en del av en svært omfattende pakke i forbindelse med folkhorror-dokumentaren Woodlands Dark and Days Bewitched (2021) fra nisje-distributøren Severin.

Woodlands Dark and Days Bewitched er en svært forseggjort og grundig dokumentar om skrekk- og grøssersjangerens noe mindre kjente undersjanger folkhorror. Noen vil sikkert ha kjennskap til titler som The Wicker Man (1973), The Blood on Satans Claw (1971) eller nyere filmer som The Witch (2015). I tillegg til britiske og amerikanske filmer dekker også dokumentaren på grundig vis internasjonale produksjoner innenfor feltet, alt fra brasiliansk og mexicansk til norske De dødes tjern. Med en spilletid på over tre timer går den virkelig i dybden på undersjangeren.

Kåre Bergstrøms klassiker fra 1958 kommer på Blu-ray restaurert i 2K fra de originale negativene med norsk monospor samt engelske tekster. Som bonus får man et kommentarspor med filmhistorikerne Jonathan Rigby og Kevin Lyons. Filmen er basert på André Bjerke sin roman med samme navn og omhandler seks Oslo-mennesker som besøker Bjørn Werner på hans hytte dypt inne i Østerdals-skogene hvor han bor alene med sin jakthund. I nærheten ligger et tjern, hvor en grufull tragedie fant sted i forrige århundre. Sagnet sier at tjernet har et underlig dragsug og at de som kommer dit, tvinges til å drukne seg. Når gjestene kommer, er Werner forsvunnet. Liket av hunden finner de ved tjernet. Senere forsvinner en av gjestene.

Samleboksen All the Haunts Be Ours fra Severin kommer 7. desember og byr i tillegg til dokumentaren Woodlands Dark and Days Bewitched og De dødes tjern på den mest omfattende samlingen av ytterligere 18 folkhorror-filmer fra rundt om i verden, en 126-siders bok og et soundtrack. En komplett oversikt finner man på deres hjemmeside her. Anmeldelse av nyinnspillingen De dødes tjern kan du lese her.

Om forfatter

Kristian Krogstad har Mastergrad i Filmvitenskap fra NTNU og jobber som frilansjournalist. Han er prosjektleder for dubbing på SDI Media og har tidligere blant annet jobbet med filmdistribusjon hos Scanbox Entertainment og vært markedssjef hos Egmont. Han har vært redaktør for det danske filmmagasinet Filmwise og skrevet for blant annet Cinema, danske Ekko og DVD&Hjemmekino.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen