Shang Chi and the Legend of the Ten Rings – Marvel-helter i asiatiske myter og legender

4

Shang Chi and the Legend of the Ten Rings er den nyeste superheltfilmen i Marvel Cinematic Universes såkalte Fase 4. Her møter vi kung-fu helten Shang Chi aka Shaun. Etter en noe spesiell og traumatisk barndom i Kina, har Shaun slått seg til ro i San Francisco. Der jobber han sammen med sin venninne Katy, med å parkere biler for rike hotellgjester.

Etter en noe eksplosiv busstur i San Franciscos gater får vi vite at Shaun (som blir spilt av Simu Liu) egentlig heter Shang Chi. Han ble oppdratt av en mektig og udødelig krigsherre som har herjet verden i tusen år. Sammen med Katy (spilt av Awkwafina) blir Shaun dratt ut av sin hverdag med jobb og karaokefester, og dratt med på en reise til Kina der han må ta et oppgjør med fortiden, og sin egen far.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 132min | Action, Adventure, Fantasy, Sci-Fi | September 3, 2021 (United States) Summary: Shang-Chi, the master of unarmed weaponry-based Kung Fu, is forced to confront his past after being drawn into the Ten Rings organization.
Countries: United States, AustraliaLanguages: English

Form foran innhold

Shang Chi and the Legend of the Ten Rings byr på en interessant heltereise med hauger av action, store spesialeffekter og mye humor. Filmen har absolutt sjel, men dessverre faller mange av skuespillerprestasjonene litt flatt, og det blir vanskelig å tro på rollene. Et unntak her var Tony Chiu-Wai Leung som spiller faren til Shaun, Xu Wenwu. Det var tidvis rørende å se hans balansegang mellom å vise kjærlighet til sin sønn og å være selvutslettende superskurk. Et annet unntak er selvfølgelig den alltid geniale Ben Kingsley som den avdankede skuespilleren Trevor Slattery, som vi møtte første gang i Iron Man 3.

Det kan ofte virke som om regissør Destin Daniel Cretton er mer opptatt av form enn innhold i denne filmen. Det er vanskelig å bli kjent med rollene, som ofte fremstår som endimensjonale. Jeg skulle gjerne ha fått mer følelse for deres virkelighetsperspektiv, noe andre helter fra Marvel Cinematic Universe er kjent for. Og selv om filmen insisterer på at vi skal bli godt kjent med rollene og deres bakgrunner (ofte fortalt gjennom en rekke flashbacks), blir rytmen i historien ujevn og det føles ofte tamt og syntetisk.

Busstur i San Francisco

Heltereiser og mytisk kampsport

Handlingen følger Joseph Campbells «heltereise» ganske tett. Ok, godt mulig jeg er litt ekstra nerd på dette, men om du ikke vet hva jeg sikter til, anbefaler jeg boken Hero with a Thousand Faces for mer om denne fortellerstilen. Uansett, så er faren med å fortelle en historie på denne måten at det raskt blir forutsigbart. Shang Chi and the Legend of the Ten Rings er ikke et unntak. Spesialeffektene er kanskje bedre, men jeg følte at jeg hadde sett denne filmen flere ganger før.

Det skal sies at Shang Chi and the Legend of the Ten Rings leverer noe fantastisk koreografi i form av kinesisk kampsport. Dette fenger veldig, og ikke rart, for det er en såpass sentral og viktig del av filmens handling. Kampene og duellene er som godt koreograferte danser, ofte laget i sakte film og med heftige spesialeffekter. Men det blir til tider litt mye av de digitale effektene, og handlingen forsvinner ofte under flere lag av datagrafikk.

Xu Wenwu (Tony Chiu-Wai Leung) vs Shang Chi (Simu Liu)

Et steg i riktig retning

Det kan virke som om Marvel ikke helt har klart å få bena under seg i Fase 4. Og om man nettopp har sett Shang Chi and the Legend of the Ten Rings, føles det spesielt langt til Fase 3-filmer som Avengers: Infinity War og Avengers: Endgame, som jeg mener er noe av det beste i dette filmuniverset. Jeg må innrømme at jeg savner mine favoritter slik som Doctor Strange og Captain America.

Men Shang Chi and the Legend of the Ten Rings er et riktig steg på veien. Er du glad i kampsport som Tai Chi, Wushu, Kung-fu og til og med Wire-fu, så blir denne filmen ikke feil. Og om du synes det høres bra ut å se det pent innpakket i flere lag av kinesiske legender og myter, om det er magiske ringer eller mytiske skapninger, da er dette midt i blinken. Filmen er også passende til et yngre publikum, og har ingen mørke eller spesielt voldelige scener som man kan se i visse andre filmer fra Marvel Cinematic Universe.

Og til slutt vil jeg nevne dette: Marvel Cinematic Universe-filmene er som kjent knyttet sammen. Om du vil ha mest mulig ut av denne bør du først se Iron Man 3 og kortfilmen All Hail the King på Disney+.

Shang Chi and the Legend of the Ten Rings har premiere på kino 1. september.