Katastrofefilmen «Nordsjøen» åpner BIFF

Både Kristine Kujath Thorp, Anders Baasmo og Henrik Bjelland vil være til stede på åpningen, i tillegg til regissør John Andreas Andersen og produsent Martin Sundland.

De første filmene fra årets program på Bergen internasjonale filmfestival ble i dag annonsert, og det er verdenspremieren på den norske storfilmen Nordsjøen som åpner festivalen 20. oktober.

Storproduksjon

– Nordsjøen er én av de største norske produksjoner noensinne. Enormt mange mennesker har bidratt til at vi skulle kunne fortelle denne historien på det store lerretet, og for alle som har jobbet med filmen er det en viktig anerkjennelse at vi skal åpne Bergen internasjonale filmfestival, og at filmen der skal møte sitt publikum for første gang, sier produsent Martin Sundland.

Regissør John Andreas Andersen, som også regisserte en annen katastrofefilm satt til Vestlandet, Skjelvet, har denne gangen laget en film som stiller spørsmål ved selve kjernen av det som har bygget opp Norge som velstående nasjon, og byr samtidig på action, spenning og drama i en blockbuster som overgår det aller meste fra Hollywood. :

– Filmen har politiske aspekter som passer som hånd i hanske for oss, i tillegg til at den er temmelig spennende og nervepirrende. Norges tid som oljenasjon bør gå mot slutten til fordel for den havnasjonen landet tross alt først og fremst er. Og ingen by i Norge er viktigere som havby enn Bergen, uttaler festivalleder Tor Fosse.

Internasjonale storfilmer på BIFF

På årets program vil man også finne en rekke av de største titlene fra store internasjonale filmfestivaler. Årets filmfestival i Cannes var den første av de største som ble gjennomført i tilnærmet ordinær utgave, og fra den kommer blant andre Gullpalmevinneren Titane, Wes Andersons  The French Dispatch og den kritikerroste Murakami-filmatiseringen Drive My Car.

Elisabeth Moss, Owen Wilson, Tilda Swinton, Fisher Stevens og Griffin Dunne i Wes Andersons  The French Dispatch

Fra Berlinalens hovedkonkurranse kommer blant annet Daniel Brühls regidebut Next Door og det iranske mesterverket Ballad of a White Cow, samt Lille mamma, den nye filmen fra Céline Sciamma.

Bergen internasjonale filmfestival finner sted fra 20.–28. oktober, og årets program vil bestå av rundt 120 filmer fra hele verden, hvorav halvparten er nye sterke dokumentarer. Nye filmer slippes hver uke frem mot billettsalget starter 8. oktober.