Den franske nasjonalskatten Jean-Paul Belmondo er død

Den franske filmstjernen Jean-Paul Belmondo er død, 88 år gammel. Han slo gjennom i den ny bølgen-klassikeren Breathless som ga ham ham internasjonal berømmelse.

Frankrikes president Emmanuel Macron beskriver ham som «en nasjonal skatt» på Twitter. «Han vil for alltid forbli Le Magnifique,» skrev Macron med henvisning til en spion-satire fra 1973 som bare er en på en lang liste med stjerneroller i en karriere som strekker seg over seks tiår.

Legende

Belmondo døde i sitt hjem i Paris mandag. Belmondo var kjent for sitt vinnende smil og stadig tilstedeværende sigarett, og ble ofte sammenlignet av kritikere med andre llegendariske skuespillere som Humphrey Bogart, Marlon Brando og James Dean. Han spilte opprørske tøffe karer med en kjerne av sødme – og uanstrengt kul.

Belmondo ble født utenfor Paris i 1933 av kunstnerforeldre, og var en idrettsutøver som vokste opp og utdannet seg til bokser. Han fant veien til scenen som tenåring og landet til slutt ved Frankrikes nasjonale dramakonservatorium.

Belmondo begynte å spille i kort- og spillefilmer på 1950 -tallet. I 1960 castet Jean-Luc Godard den unge skuespilleren som kriminell i Breathless, overfor den amerikanske skuespillerinnen Jean Seberg. I filmen stjeler Belmondos karakter Michel, en småtyv, en bil og myrder en politimann. Deretter flykter han til Paris, hvor han gjemmer seg med  Patricia (Seberg) mens han planlegger en flukt til Italia. Filmens ville suksess i og utenfor Frankrike gjorde ham til ansiktet til De nye franske bølge, en eksperimentell bevegelse som revolusjonerte verdensfilmen.

«Nøkkelen til Belmondos suksess på 1960 -tallet er at alle ønsket ham av en eller annen grunn, og han bar en en fyr som raskt ble kvalm av alle krav, men også villig til å vise sitt beste når du virkelig trengte det,» skrev filmkritikeren Dan Callahan i et minne om Belmondo mandag.

Avviste Hollywood

Belmondo motsto Hollywood -regissørers innsats for å be ham om å komme til Amerika og sa: «Hvorfor komplisere livet mitt? Jeg er for dum til å lære språket, og det ville bare være en katastrofe,» ifølge New York Times.

Den beslutningen syntes ikke å koste ham noen kommersiell suksess. I Frankrike forble han en stor stjerne og tok roller i populære komedier og actionfilmer på 1970- og 80 -tallet. Han insisterte på å gjøre de fleste av sine egne stunts.

Han dukket regelmessig opp på lerretet inn i det 21. århundre, inntil et slag i 2001 lammet den ene siden av kroppen og lot ham være ute av stand til å snakke i et halvt år. Etter rehabilitering vendte han tilbake til hovedrollen i en siste film, A Man and His Dog, i 2008. I 2017 mottok han en over to minutter lang stående applaus da han ble gitt en Æres-César, Frankrikes ekvivalent av Oscar -utdelingen.

«Jean-Paul Belmondo har gått bort, og kino vil aldri bli like kult igjen,» tvitret Edgar Wright, regissøren av blant annet Last Night In Soho og Baby Driver, mandag.