«The Happening» stakk av med Gulløven i Venezia

Audrey Diwans film The Happening (L’événement), om kampen for retten til abort, vant årets Gulløve på filmfestivalen i Venezia. Paolo Sorrentinos The Hand of God stakk av med Sølvløven.

En ung kvinne risikerer å gå i fengsel for å ha søkt abort på 1960 -tallet i Frankrike. Audrey Diwans hardtslående dramafilm The Happening om illegal abort, som også var en kritikerfavoritt, ble festivalens store vinner.

Det ble valgt ut blant 21 kandidater av en jury ledet av Parasitt-regisør Bong Joon-ho. Juryen inkluderte også den kinesiskfødte Oscar-vinneren Chloe Zhao, som vant Gulløven i 2020 med Nomadland.

Audrey Diwans film The Happening vant årets Gulløve.

Gulløven og kvinnelige regissører

Audrey Diwan er den sjette kvinnen som mottar den prestisjetunge Gulløvern. Tidligere vinnere inkluderer Chloe Zhao med Nomadland, Margarethe von Trotta med Marianne & Juliane, Agnes Varda med Vagabond, Mira Nair med Monsoon Wedding og Sofia Coppola med Somewhere.

Prisen for beste skuespillerinne gikk til dronningen av spansk kino, Penelope Cruz, for hennes rolle i Almodovár-komedien Parallel Mothers. Hun takket den legendariske spanske regissøren for at han «inspirerte meg hver dag med din søken etter sannhet.»

Penélope Cruz fikk prisen for Beste skuespillerinne for hovedrollen i Almodovár-komedien Parallel Mothers.

Den italienske filmskaperen Michelangelo Frammartino mottok en Juryens spesilapris for Il buco – en dramafilm om en gruppe huleforskere som oppdaget en dyp hule i et avsidesliggende område i Italias sør i 1961. Maggie Gyllenhall vant prisen for Beste manus for hennes psykologiske drama The Lost Daughter.

Prinsessen Diana-filmen Spencer, med den amerikanske skuespillerinnen Kristen Stewart i hovedrollen som den britiske kongelige, mottok ingen priser til tat hun høstet gode krtikker for rollen.

Alvorlige temaer satte tonen

Årets festival ble spesielt dominert av mørkere filmer. Det italienske fantasydramaet Freaks Out hadde den tyske skuespilleren Franz Rogowski med som en eksentrisk nazist i et sirkus.

Den amerikanske skuespilleren Oscar Isaac spilte hovedrollen i The Card Counter, en film om en mann som deltok i tortur og misbruk av fanger i Abu Ghraib i Irak, mensJane Campions western The Power of the Dog – med Benedict Cumberbatch og Kirsten Dunst i hovedrollene – fokuserer på feiden mellom brødre på en ranch i Montana på 1920-tallet og tar for seg giftig maskulinitet, undertrykt homofili, sjalusi og avhengighet. Campion vant prisen for Beste regissør.

De siste årene har suksess i Venezia blitt en viktig lanseringsplate for Oscar -utdelingen. De fire siste vinnerne – Nomadland, Joker, Roma og The Shape of Water har alle mottatt en Oscar.

 

Årets Venezia-vinnere

GULLØVEN for BestE Film:
L’ÉVÉNEMENT (HAPPENING)
av Audrey Diwan (FranKRIKE)

 

SØLVLØVEN – GRAND JURY PRIZE :
È STATA LA MANO DI DIO (THE HAND OF GOD)
AV Paolo Sorrentino (ItalIA)

 

SØLVLØVEN – FOR BESTE REGISSØR :
Jane Campion
for THE POWER OF THE DOG (New Zealand, Australia)

 

COPPA VOLPI
for Beste skuespillerinne:
Penélope Cruz
i MADRES PARALELAS (PARALLEL MOTHERS) av Pedro Almodóvar (Spania)

 

COPPA VOLPI
for Beste skuespiller:
John Arcilla
i ON THE JOB: THE MISSING 8 avErik Matti (Filippinene)

 

PRISEN FOR BESTE MANUS:
Maggie Gyllenhaal
for  THE LOST DAUGHTER AV Maggie Gyllenhaal (Hellas, USA, Storbritannia, Israel)

 

JURYENS SPESIALPRIS :
IL BUCO
AV Michelangelo Frammartino (Italia, Frankrike, Germany)

 

MARCELLO MASTROIANNI AWARD
for Best Young Actor or Actress to:
Filippo Scotti
in the film È STATA LA MANO DI DIO (THE HAND OF GOD) by Paolo Sorrentino (Italy)