Paramount+: «American Rust» – død og elendighet i rustbeltet

5

American Rust er dystert karakterdrevet drapsmysterie fra den glemte og lutfattige delen av USA. Det amerikanske rustbeltet med sine nedlagte gruver og tungindustri er området hvor Trump har hentet mange av sine stemmer ved de to siste presidentvalgene. 

Handlingen er sentrert rundt en kompromittert politimann i Jeff Daniels skikkelse.

Vi befinner oss  i en lutfattig småby i Pennsylvania – det området hvor innbyggerne føler seg glemte. Arbeidsløsheten har trukket sitt teppe over byen og trøsten for mange har blitt opoidier OxyContin.

Serien kommer fem måneder etter HBO-serien Mare of Easttown som også var et karakterdrevet drapsmysterie sentrert om en kompromitterte politimannen som bodde i en fattig by i Pennsylvania.

American Rust er basert på romanen med samme navn av den amerikanske forfatteren Philipp Meyer. Den utspiller seg på 2000 -tallet i den fiktive byen Buell i Fayette County, Pennsylvania. Den fokuserer på nedturen for den amerikanske middelklassen og følelsen av økonomisk og sosial elendighet.

Solid miljøskildring

American Rust er en solid serie på mange nivåer, inkludert produksjonsdesignet med sine slitte, malte og røde mursteinmiljøer hvor filmfotografens bilder er farget med en patina av rust og hvor du sitter igjen med følelsen av at ingen i byen har kjøpt noe nytt på tjue år. Miljøskildringene bidrar til åmale et dystert bilde av et sted med lite håp og ingen fremtid.

Jeff Daniels som Del Harris in American Rust. Foto: Dennis Mong/SHOWTIME.

Serien sterke side er nettopp miljøskildringene. Handlingen er lagt til den fiktive småbyen Buell i Pennsylvania, en tidligere stålverksby som ligger nærmere i geografi og kultur til West Virginia enn Pittsburgh, sier sheriff Del Harris (Jeff Daniels) til en auksjonarius i byen som skal selgene hjemmene til de som ikke har greid å betale sine långivere. Auksjonen stopper etter at noen av innbyggerne møter med hagla og skremmer alle potensielle budgivere. Dette er selvsagt lovlig, fordi dette er Amerika.

Moralske kvaler

Når en tidligere politimann blir funnet myrdet i byens forlatte mølle, er Dells instinkt å beskytte Billy Poe (Alex Neustaedter), sønnen til ekskæresten Grace (Tierney), hvis jakke han finner på stedet.

Dette uetiske valget er sentralt i American Rusts tematiske fokus. Det handler om hva som er lovlig og hva som er riktig i et samfunn der lojalitet og forbindelser er viktigere enn noe annet – spesielt når du har lite annet.

(L-R): Jeff Daniels har rollen som sheriffen Del Harris mens Rob Yang er Steve Park er hans betjent. Foto: Dennis Mong/SHOWTIME.

Drapsmysteriet er innhyllet av opioidepidemien som som herjer rustbeltet. Sammen med den økonomisk depresjonen sitter vi igjen med et følelse av å bli dratt inn i et samfunn som er på vei mot stupet. American Rust tynges av alvoret i historien – det er en serie i sakte bevegelse. Den har ingen hast med å løse drapsgåten fordi det først og fremst en humanistisk historie om lokalsamfunnet som er rammet av økonomisk og sosial elendighet – utenfor deres egen kontroll. Det er en fortelling om den amerikanske underklassen og et samfunn etterlatt av nyliberalismen.

Anmeldesen er basert på de tre første episodene.