Både norsk og verdenspremiere på årets Fredrikstad Animation Festival

 Animasjonsfestivalen i Fredrikstad byr på norsk premiere av den dansk-norske langfilmen Flukt og verdenspremiere på den nyeste kortfilmen fra det Oscar-vinnende norske studioet Mikrofilm, Frisørsalongen på Frydenlund, under festivalens offisielle åpning 21. oktober på Fredrikstad Kino.

To visuelt sterke filmer om krig og konflikt, men også om tilhørighet og samhold med en god porsjon humanistisk tilstedeværelse.

Regissør Jonas Poher Rasmussen forteller om sin film at det er en historie om flukt, kjærlighet, seksualitet og familie, men også om å finne et hjem.

Flukt er en unik og kompleks film om Amin, en velutdannet og suksessfull mann i midten av 30 årene, som gripes av angst den dagen kjæresten frir. En angst som ikke slipper taket før Amin må åpne opp om det han som barn fikk ordre om å holde hemmelig. Regissør Jonas Poher Rasmussen forteller om sin film at det er en historie om flukt, kjærlighet, seksualitet og familie, men også om å finne et hjem.

Flukt er en animert dokumentar, som baserer seg på regissørens intervjuer med hovedpersonen Amin, hvor publikum blir tatt tilbake til hans barndom i Kabul og første gang Taliban tok kontroll over byen.

Festivalens åpning inkluderer også verdenspremiere på Frisørsalongen på Frydenlund av Hanne Berkaak.

Festivalens åpning inkluderer også verdenspremiere på Frisørsalongen på Frydenlund av Hanne Berkaak, en film om hår ikke helter basert på virkelige hendelser fra Narvik under andre verdenskrig. Berkaak har en unik visuell tilnærming i sine fortellinger, og i denne filmen tar hun for seg hvordan kvinner stod opp mot okkupasjonsmakten med en burlesk lekenhet.

Fortellerglede

Åpningsfilmene til Fredrikstad Animation Festival representerer den rike fortellergleden som finnes i den nordiske animasjonsfilmen, som festivalen naturlig nok er opptatt av.

Filmer som bruker animasjon for å fortelle komplekse historier fra virkeligheten står sterkt i Norge og Norden, og filmene som presenteres under åpningen av Fredrikstad Animation Festival er med å utvikle animasjonsfilmen, samtidig som det gir unike muligheter for filmfortellingen. Det er derfor en glede for festivalen å kunne presentere de første visningene av disse to filmene.

Fredrikstad Animation Festival foregår 21- 24. oktober.