Star Wars Visions - En vakker blanding av Star Wars og japansk fortellerkunst
5Total vurdering

Helt fra begynnelsen, før George Lucas satt penn til papir og begynte arbeidet med den første Star Wars-filmen, hadde allerede japansk kultur spilt en viktig rolle i arbeidet. Hans store inspirasjon, den legendariske filmskaperen Akira Kurosawa, med filmer som Seven Samurai og Hidden Fortress var alltid viktige idékilder. Spesielt Hidden Fortress skulle komme til å bli en modell for hvordan Lucas ville fortelle sin historie. 

Og Star Wars-universet har alltid hatt sine egne samuraier. Jedi’ene, med sine sverd av lys og Bushido-lignende æreskoder, møter stadig trusler og utfordringer som minner om Japans egne legender. Zen-buddhisme er lett synlig i Kraften. Selv den onde Darth Vaders maske er direkte inspirert av samuraienes tradisjonelle rustning.

Det er nesten rart da, at det har tatt så lang tid før vi har fått se Star Wars bli fortalt ved japansk fortellerkunst og animasjon. Sant nok, fans har tegnet sine Star Wars-tegninger i manga-stil i tiår allerede. Det finnes også fantastiske fanskapte anime-filmer på YouTube satt i dette universet.

Unikt, men veldig Star Wars

Jedi’er og kaniner… og Jedi-kaniner?

Star Wars: Visions Animation, Action, Adventure, Fantasy, Sci-Fi | September 22, 2021 (United States) Summary: Star Wars anthology series that will see some of the world's best anime creators bring their talent to this beloved universe.
Countries: Japan, United StatesLanguages: English, Japanese

Det er her Star Wars Visions kommer inn. Denne nye animasjonsserien er laget av Lucasfilm i samarbeid med en rekke forskjellige japanske animasjonsstudioer. Disse studioene har hentet inspirasjon fra, og gitt sine unike preg på George Lucas’ Star Wars-univers. Det hele varierer veldig, fra en barnslig uskyldighet til det mørke og blodige.

De ni episodene jeg hadde tilgang til fra første sesong var i stor grad veldig bra, med anime-kunst som kan i enkelte tilfeller sammenlignes med det beste i sjangeren. De forskjellige studioene som har jobbet på dette prosjektet har alle gitt sine egne særtrekk og visuelle stil til hver av episodene. Resultater er at noen av episodene appellerte mer enn andre. Men der Star Wars Visions fungerer, er det ren kunst.

Episoder jeg mener skilte seg spesielt ut var The Duel (episode 1) av studioet Kamikaze Douga, The Elder (episode 5) av Trigger og The Village Bride (episode 6) av Kinema Citrus. Til tross for at Star Wars Visions kun er inspirert av George Lucas’ ikoniske univers, og ikke denne serien forpliktet til noe etablerte regler innenfor dette universet, gledet det allikevel en Star Wars-nerd som meg. Det skal sies at enkelte episoder ikke appellerte like sterkt. Det er for eksempel den med en Pinocchio-aktig robot som vil bli Jedi. Eller hva med den med kanin-jenta som arver en lyssabel? Eller den med Jedi-lærlingen som blir med i et rockeband.

Ja, det er en robot med stråhatt!

Star Wars-temaer – men kun om Jedi’er

Tematikken i Star Wars Visions er det man kan forvente fra Star Wars-historier. Dette er en antologi-serie, med flere forskjellige og usammenhengende episoder. Vi får historier om familie, vennskap, lojalitet eller farene med for mye makt. Det er også mye her for de med god kunnskap om Star Wars, og det er tydelig at studioene bak serien har gjort godt med research. Dersom du er fan av Star Wars og anime, er dette som skapt for deg!

Om jeg skulle pekt på noe jeg savnet, så ville det vært historier om noe annet enn Jedi og Kraften. Disse første ni episodene handler alle om Jedi’er på en eller annen måte. Det er andre rollefigurer her også, men de blir raskt overskygget av kappekledde Jedi’er.

Alt i alt er Star Wars Visions et spennende og interessant tillegg til den stadig voksende samlingen av Star Wars-innhold på Disney+. Det oppleves unikt, samtidig som at blandingen av Star Wars og anime føles helt naturlig.

Star Wars Visions har premiere på Disney+ 22. september, og blir sendt med både original japansk tale, og engelsk dub.

Om forfatter

Eirik Bull er filmjournalist og kritiker. Han har utdanning innen film- og tv-produksjon, markedsføring og merkevareledelse. Eirik er redaktør for den engelskspråklige filmnettsiden FilmLore og er skriver frilans for Cinema. Han har en stor interesse for science fiction, fantasy, mytologi og popkultur.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen