Filmkritikerprisen til «Kunstneren og tyven»

Filmkritikerprisen 2021 for fjorårets beste norske langfilm går til «Kunstneren og tyven», regissert av Benjamin Ree. Prisen for beste skuespiller gikk til Andrea Bræin Hovig.

Foto: Sigurd Moe Hetland

ble overrakt vinneren under Norsk filmkritikerlags årsmøte tirsdag kveld på Café Engebret i Oslo. Prisen ble først delt ut for 71 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

Fire andre priser ble også delt ut. Prisen for beste skuespiller gikk til Andrea Bræin Hovig for hovedrollen i «Lyset fra sjokoladefabrikken», regissert av Dag Johan Haugerud. Prisen er et silketrykk med tittelen «Kysset», av Ingri Egeberg.

Pris for beste fagfunksjon tilfalt i år tre vinnere: Olve Askim får prisen for produksjonsdesign på «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret». Dag Johan Haugerud får prisen for manus til sin egen film «Lyset fra sjokoladefabrikken». Og Robert Stengård får prisen for klipp på «Kunstneren og tyven». Vinnerne i også denne kategorien ble belønnet med kunstverk.