Hvorfor får jeg vondt i nakken på kino?

Du har sikkert opplevd dette selv. Du drar på kino, setter deg godt ned i stolen på fremste rad, prater litt spent med venner, og spiser noe av popcornet du har kjøpt deg. Filmen er bra, den underholder deg, og du koser deg skikkelig.

Etter en stund – kanskje en halvtime eller time – begynner du å bli sliten av å holde hodet oppe mot skjermen så lenge. Gradvis kryper en smerte seg inn i nakken din, og etter hvert begynner det å påvirke fornøyelsen din av filmen. Dette kan til og med ha pågått så lenge at du – bevisst eller ubevisst – gruer deg litt til ubehaget du vet du kommer til å føle når du skal ut og se en ny film med venner.

Men hvorfor får du vondt i nakken på kino? Vi avklarer årsakene, og hvordan du kan forhindre disse nakkesmertene.

Årsaker til at du får vondt i nakken på kino

Det er mange grunner til at du føler smerter i nakken når du er på kino. Her er noen av de mest vanlige:

  • En av dem er den forskjellige typen stoler som er installert på kinoer. De er generelt mer komfortable og kan støtte ryggen bedre enn en vanlig stol, men de har ikke nakkestøtte, noe som betyr at du må holde hodet selv.
  • En annen grunn kan være at du har sittet en stund, og musklene i nakken blir sliten av å støtte hodet.
  • Den tredje mulige årsaken er at du ser ned på skjermen fra en vinkel som ikke er bra for nakkemuskulaturen.

Er det egentlig kinoen som forårsaker nakkesmertene dine?

Ovenfor har vi gått gjennom årsakene til at du får vondt i nakken når du er på kino. Men selv om du føler smertene når du er på kino, er det ikke dermed sagt at du får smertene fordi du er der – den underliggende årsaken kan være et resultat av hvordan du holder opp kroppen din på fritiden. Denne helhetlige måten å tilnærme seg nakkeproblemer og andre smerter utdyper det tverrfaglige helsesenteret Nor Klinikken om på deres nettside https://norklinikken.no/. De sier at nøkkelen til en sterk og smertfri kropp ligger i å stadig være bevisst på hvordan man bærer kroppen sin, og å påminne seg selv om å stå rett og innta god holdning. Hvis man generelt klarer å ha god holdning, vil man også føle seg bedre under aktiviteter hvor man vanligvis har hatt smerter.

Hver dag sitter mange av oss i feil posisjon og bøyer oss over datamaskinen eller telefonen vår. Når vi gjør dette, slumper vi ofte med skuldrene etter hvert som vi blir slitne av å holde oss selv oppe, og hodet bøyer seg framover. Siden et gjennomsnittlig menneskehode veier omtrent 4.5 kg i nøytral stilling, opplever nakkevirvlene et enormt press hvis vi bøyer hodet fremover og holder det der i en lang stund. Bare tenk på hvor tungt det ville vært å holde en 5 kg tung hammer rett ut i mange minutter eller til og med timer.

Det er mye vi kunne sagt om hvordan du kan forhindre nakkesmerter ved å ha bedre holdning på fritiden og bli bevisst over hvordan du bærer kroppen din. Men for nå skal vi se på hvordan du kan forhindre å ha det vondt på kinoen.

Hvordan forhindre nakkesmerter når du er på kino?

Kinoen er ofte det verste stedet å være på når du opplever smerter. Kombinasjonen av bilder med høy intensitet, lyder og å sitte i en stol i lange perioder er alle medvirkende årsaker til nakkesmerter.

Noen mennesker har forskjellige måter å håndtere dette problemet på. Du kan unngå problemet ved ikke å gå på kino i det hele tatt, noe som kanskje ikke er et alternativ for noen mennesker. Andre vil bruke puter eller nakkestøtter for å lindre noe av trykket på nakken eller ryggen som skyldes å sitte i en stol over lengre tid.

En annen ting du kan gjøre, er å prøve ut de ulike sitteplassene i kinoen – du kan sitte lengst bak, lengst fram, eller i midten, for å se om det er noen forskjell på nakkesmertene du føler. Sitteplassen som forårsaker smerter er, underlig nok, ulik for folk; noen får vondt når de sitter lengst frem og bøyer hodet oppover, men det går bra når de sitter lengst bak; for andre er det motsatt.

Det siste vi vil nevne, som kan hjelpe deg med å slappe av i nakken din når du ser på kino, er å lene deg tilbake og stø hodet på ryggsetet, hvis det går an, og hvis det er komfortabelt nok.

I konklusjon så vil vi altså fraråde deg fra å ikke gå på kino fordi du føler smerter. En bedre løsning er å finne ut hvorfor du får vondt, eksperimentere med hvor og hvordan du sitter når du er i salen, og enda bedre – hvordan du holder kroppen din oppe på fritiden.