Så vanlig er det med dødsulykker på filminnspillinger

Hollywood er i sjokk etter at en filmfotograf ble drept da skuespilleren Alec Baldwin skjøt et rekvisittvåpen som inneholdt et skarpt skudd under innspillingenv a westernfilmen Rust. Men det er ikke eneste dødsskytingen under innspilling i Hollywood.

Torsdag 22. oktober øvde filmteamet for å spille inn et skytescene for westernfilmen Rust i New Mexico. Alec Baldwin avfyrte rekvisittvåpenet og kulen traff filmfotografens bryst og regissørens skulder.
Fografen ble fraktet med helikopter til et sykehus hvor hun døde. Regissøren ble fraktet med ambulanse til et sykehus i Santa Fe, men har fått lov til å forlate sykehuset.
Flere amerikanske medier rapporterer at regiassisten ga Alec Baldwin våpenet og ropte «cold gun», et begrep som brukes om våpen som er uskarpe.
Ifølge fagforeningen IATSE og også ifølge dokumenter i politiets etterforskning var det et skarpt skudd i rekvisittpistolen.

Flere dødsfall

Et av de mest bemerkelsesverdige dødsulykkene var det til Jon-Erik Hexum i 1984, som døde under innspillingen av tv-serien Cover up 1984 av et løsskudd i en russisk-roulette-scene.

De fleste dødsulykkene er mindre dramatiske, det er vanlige arbeidsulykker som fallulykker eller andre ting som skyldes mangler i sikkerhetsrutinene på opptaket.

Mellom 1990 og 2016 døde minst 43 mennesker og 150 ble alvorlig skadet i filmindustrien i USA, ifølge nyhetsbyråets AP -gjennomgang av amerikansk regjeringsstatistikk i 2016. Internasjonalt har minst 36 mennesker omkommet under filming siden 2000.

Snekkere og stuntmenn

Gjennomgangen viste at snekkere er like utsatt som stuntmenn og stuntkvinner for skader. Siden 1990 har det skjedd minst 25 ganger at filmskapere skadet seg så hardt at de måtte amputere fingre. For eksempel under innspillingen av tv-serien New Girl hvor en dekorsnekker mistet deler av ringfingeren i en sageulykke.

 

Dødsulykker på filminnspillinger

The Walking Dead (2017)

En stuntman døde etter å ha falt åtte meter og landet på betong i stedet for på madrassen han skulle lande på.

Deadpool 2 (2017)
En stuntkvinne døde da hun kjørte på en motorsykkel og ble kastet av havnet inn i et vindu.

Blade Runner 2049 (2016)

En bygningsarbeider døde da et scenearbeid falt på ham under innspillingen av Blade Runner 2049 i Budapest.

Midnight Rider (2014)

Kameraoperatøren Sarah Jones ble overkjørt av et tog i februar 2014 under innspillingen av en Gregg Allman-biografi på landsbygda i Georgia. Ulykken satte et økt bransjefokus på filmsettssikkerhet.

Batman (2008)

Heath Ledger døde av en overdose i 2008, men Conway Wickliffe døde på settet i en forfølgelesscene da bilen hans traff et tre.

The Dark Knight (2007)
Under innspillingen av Christopher Nolans anerkjente Batman-film, døde en person som jobbet med spesialeffekter. Mannen håndterte kameraet og filmet stuntbilen ut av et bilvindu da kjøretøyet krasjet inn i et tre.

The Crow (1993)

Brandon Lee, sønn av kampsportstjernen Bruce Lee, døde i en alder av 28 år under innspillingen av The Crow i 1993. Våpenet skulle ha avfyrt et løs skudd, men under obduksjonen ble det funnet en kule i nærheten av ryggraden.

Top Gun (1985)
I 1985 døde en Top Gun-stuntpilot etter å ha mistet kontrollen over flyet og krasjet i Stillehavet.

Cover Up (1984)

12. oktober 1984 filmet 26-åringen Cover Up. I en scene som hadde en revolver involvert, beordret regissøren en rekke gjentatte opptak. Misfornøyd begynte Hexum å leke med revolveren, uten å vite at den var ladd. Han lot som han spilte russisk roulette og satte den mot hodet og trakk av – knuste hodeskallen og døde av indre blødninger.

Twilight Zone: The Movie (1982)
En helikopterulykke i 1982 som drepte skuespilleren Vic Morrow og to barneskuespillere på settet til Twilight Zone . Ulykken rystet filmindustrien og førte til nye sikkerhetsstandarder for bruk av helikoptre under filming.

Kilde: AP, Indiewire, Marca