SSS

«Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

Joachim Triers spillefilm Verdens verste menneske er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

– Den reisen filmen har gjort fra hovedkonkurransen i Cannes, med historisk skuespillerpris, festivaldeltakelse og salg til hele verden gjør at komiteen mener vi i år har en unik mulighet til å nå hele veien frem til en Oscar for beste internasjonale film, sier komiteens leder Kjersti Mo.

Komiteen har latt seg begeistre av Triers hyllest til filmkunsten i form av en dramakomedie som formidler dypt alvor med lekende letthet og eleganse.

– Stor takk til den norske Oscar-komiteen for den tilliten de har vist oss. Vi er klare for å kjempe for en nominasjon. Hvem vet hvor dette kan ende? Det er jo gøy at Renate Reinsve av mange amerikanske medier også er tipset til Oscar for beste kvinnelig hovedrolle. Vi gleder oss stort, hele gjengen, sier regissør Joachim Trier på vegne av Verdens verste menneske.

Innspilling av Verdens verste menneske på Ekebergrestauranten.

Melankolsk komedie om kjærlighet

Snart 30 år gamle Julie står sentralt i Verdens verste menneske, men ikke så sentralt i sitt eget liv. Kjæresten Aksel er litt eldre, har suksess som tegneserieskaper og er klar for å stifte familie, men Julie er mer nølende. En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr. Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Mens Julie kjemper for å holde alle muligheter åpne, oppdager hun at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

Verdens verste menneske er en dramakomedie om kjærlighet i vår tid. Om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske.

 

Siste film i triologien

Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. august er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Filmen er regissert av Joachim Trier og manus er som vanlig skrevet i samarbeid mellom Eskil Vogt og Trier. Produsent er Thomas Robsahm for Oslo Pictures. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2.

Verdens verste menneske hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, og Renate Reinsve kom hjem med Norges første skuespillerpris fra festivalen. Filmen har siden Cannes deltatt på flere anerkjente festivaler som Toronto, Hamptons og New York. Den amerikanske premieren blir i løpet av november/desember 2021.

Filmen hadde norsk premiere 15. oktober, og har gjort det svært godt på kino, med et samlet besøk så langt på 85.000 og 100.000 i Frankrike.

 

Tre filmer kortlistet

I forrige uke ble listen over aktuelle norske Oscar-kandidater redusert til en kortliste på tre langfilmer: Den største forbrytelsen i regi av Eirik Svensson, Ninjababy i regi av Yngvild Sve Flikke og Verdens verste menneske i regi av Joachim Trier.
På dagens møte i den norske Oscar-komiteen presenterte de tre kortlistede filmenes produsenter og regissører sine planer for en eventuell Oscar-kampanje. Komiteen landet altså på Verdens verste menneske, som har presentert en overbevisende kampanje og har et erfarent apparat klart til å løfte filmen frem til nominasjon.