“Flee” wins the 2021 Nordic Council Film Prize

«Flukt» vant Nordisk råds filmpris

Den danske filmen «Flukt» vant Nordisk råds filmpris 2021 for et verk der estetiske, politiske og menneskelige dimensjoner går opp i en sublim, kunstnerisk enhet.
Flukt animert dokumentarfilm som stiller konkrete og rammende spørsmål om vår tids flyktningdebatt.

Manusforfatter og regissør Jonas Poher Rasmussen, manusforfatter Amin samt produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen tok imot filmprisen av skuespilleren David Dencik under den direktesendte prisutdelingen i Skuespilhuset i København tirsdag kveld.

Juryens motivering

Det er sjelden estetiske, politiske og menneskelige dimensjoner går opp i en så sublim kunstnerisk helhet som i Flukt. I denne animerte dokumentarfilmen forteller instruktørens barndomsvenn Amin for første gang sin dramatiske historie som homoseksuell og mindreårig flyktning fra Afghanistan, på et tidspunkt da han står overfor et stort vendepunkt i livet sitt i Danmark: Han skal gifte seg.

Regissør Jonas Poher Rasmussen forteller om sin film at det er en historie om flukt, kjærlighet, seksualitet og familie, men også om å finne et hjem.

Flukt stiller konkrete og rammende spørsmål om vår tids flyktningdebatt, og samtidig gjør den det lett for seeren å sette seg inn i Amins gjenkjennelige eksistensielle tvil, som filmen formidler med en gjennomtenkt og innimellom humoristisk sans for detaljer og stemninger.

Animasjonen løser på en briljant måte to praktiske utfordringer med anonymitet og mangel på bildemateriale. Den stilsikre utførelsen skaper en sanselig opplevelse, fra skildringen av lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flukten mot Europa. Amin havner i Danmark og prøver å finne trygghet og føle seg hjemme der.

Vi mener Flukt forteller en ytterst viktig, relevant og rørende historie om at alle mennesker, uansett etnisitet, bakgrunn, alder eller seksuell orientering, har rett til en lykkelig barndom og et trygt sted de kan kalle sitt hjem. Filmen ble skapt før mange mennesker nylig måtte flykte fra Afghanistan og borgerkrigen der, hendelser som bare har gjort den enda mer relevant. Regissøren unngår å bli selvmedlidende eller sentimental i filmens fortellergrep.

Flukt vant Grand Jury Prize i seksjonen World Cinema Documentary på Sundance-filmfestivalen og langfilmprisen på den internasjonale animasjonsfilmfestivalen i Annecy. Filmen antas å få stor internasjonal suksess det kommende året. Det mener vi i den nordiske filmjuryen er fullt fortjent. Vi er derfor enige om at vi vil tildele Flukt Nordisk råds filmpris 2021.